Een trendy massagraf op je bord als business opportunity

O zeker, de INGBank is een internationale bank, die N – waar staat die ook alweer voor?
Eerlijk gezegd interesseert het mij totaal niet. Over die bank, waar ik ooit een beetje voor gewerkt heb, zou ik nog wel het een en ander kunnen schrijven, maar dat doe ik (nu) niet.

Vorig jaar zag ik op een Brussels treinstation reclameborden met wriemelende meelwormen. Business opportunity? of zoiets, adverteerde de INGBank.
Quinoa, latte macchiato, glutenvrij Ambachtelijk Bier, spelt, zelfgekleide oerbroden – en dan nu de o zo nodige proteïnen dankzij een flinke schotel insecten. Meelwormen (vliegenmaden, maar dat klinkt niet zo leuk), krekels, sprinkhanen.
Wacht, dat is van oudsher joods-christelijke bijvoedering:

21 Dit nochtans zult gij eten van al het kruipend gevogelte, dat op vier voeten gaat, hetwelk boven aan zijn voeten schenkelen heeft, om daarmede op de aarde te springen;

22 Van die zult gij deze eten: den sprinkhaan naar zijn aard, en den solham naar zijn aard, en den hargol naar zijn aard, en den hagab naar zijn aard.

23 En alle kruipend gevogelte, dat vier voeten heeft, zal u een verfoeisel zijn.

(Leviticus 11)

Viervoetig gevogelte mag niet, viervoetige sprinkhanen wel. En vergeet de solham, hargol en hagab niet. Kijk, daar heeft de INGBank geen weerwoord op! Voordat die trendy worden in bepaalde kring…

Een paar dingen goed begrijpen:
1) Dierlijke proteïnen heeft geen mens nodig. Een vegetarisch of zelfs veganistisch dieet kan hier volledig in voorzien.
2) Insecten eten betekent een massagraf op je bord.
Ja goed, wie dat wil eten vindt waarschijnlijk doodslaan of -spuiten ook een geweldig idee. Wie denkt dat het een aardig alternatief voor vegetarisme is zou toch verder moeten denken.
3) Een zeer pragmatisch argument: die business opportunity vraagt ongetwijfeld om insectenmegastallen.
Als er iets mis mee gaat, en neemt u maar aan: er gaat iets mis, dan krijg je een plaag van bijbelse proporties, zoals onze geachte auteur Petra Kramer in een tweet schrijft.
Geen ethische, economische of pragmatische overweging zal dit accident waiting to happen tegenhouden, vrees ik.
Ieder argument tegen vleeseten en voor vegetarisme geldt in even sterke mate tegen insectenvreterij.
Daar moet ik het maar bij laten.
Niet alleen vanwege die business opportunity heb ik eindelijk de INGBankrekeningen die ik nooit zelf heb afgesloten, opgezegd.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.