In een door Wissen vertaald artikel van voormalig CIA-functionaris John Kiriakou op deze site wordt beweerd dat er in 2017 bijna een staatsgreep tegen Donald Trump plaatsvond. De schrijver duidt hier op een gebeurtenis, door voormalig adjunct-directeur van de FBI Andrew McCabe beschreven, waarbij men overwoog het 25e amendement van de Amerikaanse grondwet in stelling te brengen, en eventueel onderminister van Justitie Rod Rosenstein een verborgen microfoon te laten dragen in nabijheid van de president, om die te kunnen betrappen op zijn blijkbaar ontoelaatbare ideeën.
Beide argumenten zijn echter volledig ongeldig als het om het aantonen van een couppoging gaat.
Ten eerste betreft het 25e amendement een onderdeel van de grondwet, en per definitie kan het toepassen van de grondwet geen staatsgreep behelzen. Wat het tweede voorstel betreft: ja, netjes is het niet, en er zouden wellicht bepaalde protocollen en regels of zelfs wetten overtreden worden, maar als de president geen losgeslagen, sociopatische wannabe-autocraat was zou hij ook niet hoeven te vrezen het gevaar van afzetting te lopen door afgeluisterd te worden. Dat is nu juist de reden om hem af te willen luisteren.
En alhoewel de schrijver terecht opmerkt dat de walgelijkheid van Trumps karakter op zichzelf geen reden mag zijn tot afzetting, is inmiddels wel degelijk duidelijk geworden dat de man bepaald niet (meer) goed bij zijn hoofd is, getuige zijn diverse compleet nonsensicale speeches, zijn onvermogen zinnen af te maken, zijn problemen met uitspraak van volkomen normale woorden en andere bizarre handelingen zoals het over het hoofd zien van een enorme gepantserde limousine vlak voor zijn neus, zijn onvermogen een paraplu te sluiten of het weglopen van een ondertekeningsceremonie zonder zijn handtekening te zetten. Er zijn al medici geweest die een geval van pre-dementie vermoeden. Wat er ook aan de hand is, íets is er niet meer goed, want als je oudere opnamen van de man bekijkt komt hij bepaald minder idioot over.
Nu is het echter zo dat het 25e amendement, evenals een impeachment procedure trouwens, geen procedure betreft die je zomaar even aanroept en dat het dan daarmee gedaan is. In een artikel in de Washington Post (waar ik dit artikel deels op baseer) staat beschreven hoe die procedure verloopt, en na een hoop gedoe zijn er alsnog tweederde meerderheden in beide huizen van het Congres nodig om zo’n beslissing te bekrachtigen. Kortom, vergeet het maar.
En daar ligt het probleem van de Amerikaanse Grondwet, dat het vrijwel onmogelijk is om een president/regering tussentijds te dwingen af te treden, wat af en toe wel degelijk nodig kan zijn. Het is dan ook nog slechts één keer gebeurd, met Richard Nixon, en in feite is dat nog op informele wijze gedaan ook omdat het anders allemaal veel te omslachtig werd. In een parlementaire democratie zou deze regering na de tussentijdse verkiezingen van afgelopen november al op hebben moeten stappen.
Alhoewel Kiriakou terechte opmerkingen maakt over het kwalijke optreden van de CIA en FBI tot in recente tijden (de man lijkt bepaald geen rechtse havik; hij heeft zelfs in de gevangenis gezeten wegens zijn pogingen zich te verzetten tegen de martelpraktijken van de regering Bush. Praktijken die overigens door de huidige directeur van de CIA, Gina Haspel, verwelkomd werden toen ze hoofd van het CIA kantoor te Thailand was), vind ik het spreken van een couppoging tegen Trump bijna een gotspe.
Als we kijken naar de talloze contacten tussen de campagne van Trump en de Russen, de arrestaties in dat (soms nog indirecte) verband van onder andere Paul Manafort, Michael Flynn, George Papadopoulos, Rick Gates, Roger Stone, de activiteiten van Cambridge Analytica om de verkiezingen te beïnvloeden, en dat alles gecombineerd met de pogingen van Trump om alles en iedereen die hem onderzoekt te beschadigen, tot zijn eigen bewindslieden aan toe, dan is er eerder sprake van een sluipende staatsgreep door deze regering dan door wie dan ook. En dan heb ik het nog niet over de al jarenlange sabotage van de Amerikaanse democratie door de Republikeinen, tot ongekende hoogten gebracht door Mitch McConnell.
Maar volgens John Kiriakou moet de Amerikaan braaf wachten op de volgende verkiezingen. Verkiezingen, compleet vervormd en gesaboteerd door het historisch-racistisch gedefinieerde Electoral College, en door Republikeinse gerrymandering en voter suppression (de Republikeinen beschouwden het door Democraten voorgestelde idee mensen vrij te geven op verkiezingsdag als een poging tot machtsgreep).