Eén op vijf Chilenen uitgesloten van snelgroeiende rijkdom

Chili is het rijkste land van Latijns-Amerika maar in weinig landen ter wereld is de ongelijkheid zo groot.

Volgens officiële cijfers bedraagt het gemiddelde inkomen in Chili 19.292 euro per jaar, het hoogste in Latijns-Amerika.

Het aandeel van Chilenen die in armoede leven, daalde volgens de overheidsstatistieken van 39 procent in 1990 naar 8 procent in 2013; de extreme armoede daalde van 13 naar 2,5 procent.

Ondervoeding bij kinderen daalde fors, de levensverwachting nam even fors toe.

Aanhoudende ongelijkheid

Maar volgens de Nationale Commissie voor Rechtvaardigheid en Vrede schuilt achter de cijfers “een aanhoudende ongelijkheid en sociale kwetsbaarheid bij een grote meerderheid van de Chilenen. Een op de vijf Chilenen leeft onder de armoedegrens, met een maandloon van ongeveer 175 euro, stelt de organisatie.

De meeste armen wonen in de zuidelijke regio La Araucanía. Daar leven de meeste Mapuche.

Volgens José Vargas, directeur Inheems Beleid van de Stichting Felipe Herrera, is de armoede onder Mapuche zo groot omdat hun rechten als inheems volk niet worden erkend. Ze zijn slachtoffer van discriminatie en uitsluiting, vooral in La Araucanía.

“De bosindustrie heeft hun inheemse gronden ingenomen. Ze zijn teruggedrongen tot zeer kleine gebieden, waar ze onvoldoende kunnen produceren.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be