Een natuurgebied waar men zich moet afvragen of de insecten er uitsterven

Westhavelland is een natuurgebied ten westen van Berlijn dat als een van de donkerste plaatsen van Duitsland zoniet West-Europa geldt: men kan er aan de donkere hemel volop sterren ontwaren, wat op veel plaatsen elders door lichtvervuiling niet meer mogelijk is.

Ook hier stelt men merkbare afname van insecten vast. In het gebied komt de Europese bidsprinkhaan voor, die in noordelijke streken zeldzaam is (in Nederland komt de soort niet voor, in België en Duitsland nauwelijks).

Uit het desbetreffende artikel:
Vlinders zijn ook in het koelere jaargetijde aangewezen op hulp. Een deel van de mooiste dagvlinders, zoals de dagpauwoog, de kleine vos, de citroenvlinder en in toenemende mate ook de atalanta, overwinteren als imago en hebben hiervoor plaatsen nodig waar het niet vochtig wordt, bijvoorbeeld tuinhuisjes of stallen. Vroeger vonden de dieren een schuilplaats in holle bomen, maar die zijn er steeds minder.

Er zijn veel redenen waarom er minder insecten zijn. Belangrijke oorzaken, zeggen onderzoekers, zijn grote landbouwvlakken, toenemende monocultuur en het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
Bloemrijke bermen zouden kunnen helpen.

Verder lezen (Duits).