Kinderarts en geneticus Patrick Willems is eigenaar van laboratorium Gendia in Antwerpen. Zo’n 3000 verschillende genetische testen biedt hij aan. Geen klein bedrijfje zoals u kunt lezen het heeft zelfs vertakkingen naar de VS, Australië en de rest van de EU. Het heeft een heuse missie . Ik ben niet tegen het onderzoek naar de herkomst van ziekten, ook niet op genetisch gebied. Maar deze Willems promoot zijn winkel met afschuwelijke argumenten en om heel andere redenen:
„Het klinkt natuurlijk bot om een prijs te plakken op een mensenleven”, citeerde de Volkskrant Willems eind vorig jaar, „maar toch: de levenslange zorg voor een kind met Down kost 1 tot 2 miljoen euro.”
Het kostenplaatje van de onrendabelen. De nazi’s wisten er wel raad mee. In de huidige tijd zijn de geesten er ook weer rijp voor, wat kost dat nou toch hè, de zorg voor uw kind. Mogen die eigenlijk wel geboren worden? Blijven leven? De laatste vraag is van mij, maar in deze tijd moeten we kantelen in ons denken en alles bespreekbaar houden.
Minister Schippers (Volksgezondheid) zei begin dit jaar in antwoord op Kamervragen over Willems’ uitlating dat ze de mening van CU-Kamerlid Carla Dik-Faber deelde dat dat een „schandalige” manier was om naar mensen met Down te kijken. Dat Schippers bij uitstek een vertegenwoordiger is van de smerige politiek die deze dynamiek in een maatschappij mogelijk maakt laat ik maar even voor wat het is.
Vorige maand echter berichtte NRC over een discussie tussen Willems en Dik-Faber, waarin het bedrag van 1 tot 2 miljoen euro werd herhaald. De schoorstenen van zijn winkel moeten immers blijven roken.
Er zijn in de Verenigde Staten studies gedaan naar wat mensen met geïsoleerde mentale achterstanden de maatschappij kosten”, zegt Willems desgevraagd aan de telefoon.
Het RIVM heeft het voor dit land even uitgerekend. Nederland telt circa 142.000 mensen met een verstandelijke beperking volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau. In Nederland werd 6,8 miljard euro uitgegeven aan zorg voor mensen met een verstandelijke beperking; het Downsyndroom is daar één van.
Er zijn echt mensen die bereid zijn dit soort zaken te onderzoeken zonder over te geven. Die doen dat gewoon, dat kunnen ze. Ik wil het sommetje verder niet maken. Ik kan het niet, wil het niet, ben er misselijk van. Slaap rustig verder.