Een jaar gezinsgevangenis: 128 kinderen opgesloten, 72 gedeporteerd

Afgelopen week publiceerde de regering antwoorden van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) op Kamervragen van Sharon Gesthuizen (SP) en Linda Voortman (GroenLinks) over de Gesloten Gezinsvoorziening (GGV) op Kamp Zeist. De vragen waren mede gesteld naar aanleiding van de campagne van de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) tegen deze gezinsgevangenis voor vluchtelingen.

De antwoorden geven met name inzicht in de opsluiting van gezinnen en alleenstaande minderjarigen (zogenaamde AMV’ers) in de nu nog in gebruik zijnde tijdelijke gezinsgevangenis. Sinds deze op 1 oktober vorig jaar in gebruik genomen werd, hebben er, tot 1 oktober dit jaar, “116 minderjarige kinderen als onderdeel van een gezin in bewaring” gezeten. Daarnaast hebben er twaalf AMV’s gezeten. Drie daarvan werden “na een schouw” als meerderjarig bestempeld en zijn vervolgens overgeplaatst naar een “reguliere bewaringslocatie”, mogelijk het detentiecentrum op Kamp Zeist zelf.

(…)

Over de in aanbouw zijnde permanente gezinsgevangenis schrijft Dijkhoff: “Het karakter van de structurele GGV zal in tegenstelling tot de tijdelijke GGV duurzaam van aard zijn. Bij de ontwikkeling van de structurele GGV is veel aandacht voor de terreinrichting en groenvoorziening, vanuit de uitgangspunten van een minimale detentiebeleving, maximale bewegingsvrijheid en kindvriendelijkheid. Verder zal de structurele GGV uitgebreidere ICT-faciliteiten kennen en zal het gemeenschappelijk dienstencentrum uitgebreider zijn, door onder andere meer sportfaciliteiten.”

Hoe de veronderstelde ‘kindvriendelijkheid’ zich verhoudt tot opsluiting an sich is niet iets waar Dijkhoff woorden aan vuil maakt. Ook hoe de ‘minimale detentiebeleving’ invulling kan krijgen op een terreintje omgeven door penitentiair hekwerk met stroomdraad en camera’s, binnen vijf meter hoge muren met stroomdraad en camera’s, en weer omgeven door penitentiair hekwerk, blijft onduidelijk.

(Lees verder bij de bron van dit artikel, AAGU)