Het eerste halfjaar Trump in het Witte Huis is getekend door schandalen. Speculaties dat de man geen vier jaar president blijft, dat een afzettingsprocedure – ‘impeachment’ – er voortijdig een eind aan gaat maken – zijn niet van de lucht. Trump heeft intussen grote moeite zijn wetsvoorstellen door het Congres aangenomen te kregen, zoals de vooralsnog vastgelopen afschaffing van ‘Obamacare’ laat zien. Maar er zijn redenen om ons niet rijk te rekenen aan een voortijdig mislukt Trump-presidententschap. En intussen doet dat presidentschap kwaad, veel gewelddadig grensoverschrijdend en goeddeels genegeerd kwaad.
Eerst die schandalen. Ik ga de boel niet inventariseren, we maken er hier geen soap-site van, voor Boulevard kun je terecht bij RTL. Er zijn echter wel belangrijke punten over te maken. De zaak waarmee Trump binnen het establishment van gevestigde politiek en media om t de oren wordt geslagen staat intussen bekend als ‘Russiagate Dat ‘gate’ is al jaren hert achtervoegsel waarmee grote schandalen worden benoemd en verwijst natuurlijk naar Watergate. Dat is de naam van het hotel waar in 1972 het Democratische campagneteam zat, en waarbij vanuit de Republikeinse campagne een inbraak werd gepleegd, die aan het licht kwam. Dat was de aanzet voor een reeks onthullingen over het vuile spel dat gespeeld werd om Republikeins kandidaat Nixon aan een tweede ambtstermijn in het Witte Huis te helpen. Die kwam er ook: Nixon won zijn herverkiezingen met overmacht. Maar de onthullingen leidden er toe dat hij moest aftreden ruim voordat die ambtstermijn voltooid werd. Het hele schandaal werd dus naar dat hotel vernoemd en is als Watergate geschiedenis ingegaan.
Sindsdien heten nogal wat politieke schandalen dus puntjepuntjepuntjegate. Ronald Reagan had in de jaren tachtig van de vorige eeuw te maken met een schandaal toen bleek dat zijn staf wapens verkocht aan Iran – waarmee het land officieel ruzie had – en de winst achter de rug van het Congres om doorsluisde naar de Contra’s, de rechtse huurlingengroepen die, in lijn met Amerikaanse doeleinden, moorddadig vochten tegen de linkse regering van de Sandinisten in Nicaragua. Vervang puntjepuntjepuntje door Contra, en je hebt Contragate. Het is een beetje zoals orkanen hun naam krijgen, alleen dan met een achtervoegsel. Volgens die formule hebben we nu dus Russiagate. Stelt het iets voor? Ja en nee, maar allereerst nee.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: ravotr