Een filosoof likt een achterwerk

Bernard Henri Lévy noemt zich filosoof in zijn zelfbeschrijving op twitter want nur die Lumpen sind bescheiden. Noem hem de Bono of de Bob Geldof van het Franse filosofendom. Of de Thierry Baudet van Frankrijk. Niemand kan precies zeggen wat die lui eigenlijk verder presteren behalve hun eigen publiciteit genereren. Hoewel, er zijn fans van U2, ze zijn er! maar van hen kan dan ook nog wel gezegd worden wat zij ooit gedaan hebben.

BHL hoort bij de “nouveaux philosophes”, achteraf de al dan niet idiote nuttigen van het neoliberalisme of -conservatisme: Franse denkers die na lezing van Solzjenitsyns Goelag archipel van hun marxistisch-leninistisch geloof vielen en waarschuwden voor totalitair denken. En dat kwam natuurlijk van Links eind jaren zeventig, vonden zij. Voor mij als anarchist was het wel aardig te lezen hoe die lui hun verleden opzijgooiden hoewel het toch merkwaardig was dat dit pas door Solzjenitsyn gebeurde. En achteraf dus waren zij de voorlopers van de grote ommezwaai naar rechts waarvoor zij verder niet meer nodig waren. Als er al roem te ontlenen valt aan La barbarie à visage humain dan is het roem vanwege iets wat toch behoorlijk ver in het verleden ligt. Maar BHL is zijn eigen fenomeen. Als hij vraagt om bombardementen op Libië, uiteraard uit naam van het joods-christelijk-humanistische Westen, dan – denkt hij en wie weet nog wel meer mensen met hem – dat hij daar geslaagd toe heeft opgeroepen. Dezer dagen wil hij ook Syrië gebombardeerd zien, zowel tegen ISIS als tegen al-Assad, want het succesverhaal van Libië smaakt naar meer. Als hij de lof zingt van “de Koerden” ga ik mij bijna afvragen wat er mis kan zijn met hen – maar dan, zij hebben hun bondgenoten nu eenmaal niet voor het kiezen.

Hier betuigt hij zijn liefde aan de maffiose president van Oekraïne, die definitief zijn hart steelt door iets te mompelen over een prachtige herdenking van de slachtpartij bij Babi Jar, een herdenking die zo echt bij de nieuwe Oekraïne hoort.
Dan is er spelbreekster de pianiste Valentina Lisitsa die er op wijst dat de menorah bij het monument van Babi Jar nog pas dit weekeinde, als nieuwjaarsgeschenk aan de joodse gemeenschap, in de fik gestoken is. Voor de zesde keer dit christelijk kalenderjaar. Het komt Porosjenko en BHL niet uit deze verworvenheid van de nieuwe Oekraïne te vermelden. Oekraïne is trouwens een Vriend van Israël dus wat kan er mis aan zijn?