Een economisch sterke kust: het Eerlijke Verhaal

Het is alweer jaren geleden dat ik een VVD-uitspraak las over de behoefte aan asfalt in de duinen, want “de markt vraagt er om”. Die merkwaardige persoon die niemand ooit kan aanwijzen en die niemand in het echt gesproken heeft is niettemin de belangrijkste persoon in het leven van VVD-ers en hun zelfmoordbeluste vrinden van de PvdA.

Het kabinet wil een ‘economisch sterke kust’ en minder betuttelende overheidsregels. Daarom mag Nederland meer gaan bouwen in en rond het duingebied. Dat werd gisteren [vrijdag 18 december 2015] in de ministerraad besloten. Strandpaviljoens kunnen in het vervolg ook in de winter blijven staan en waar bebouwing achter de duinen tot nu toe vaak niet mocht, zal dat vaker wel mogen.

Op dit moment geldt een algemeen verbod op nieuwe bebouwing buiten de bebouwde kom in het kustgebied. Dat verbod, waaronder zee, strand, dijken, duinen en dammen vallen, verdwijnt. In plaats daarvan geldt straks het omgekeerde: bouwen mag, als het tenminste de verstuiving van zand op het strand en in de duinen hindert. Verder mogen gemeenten en provincies hun eigen regels bepalen.

Stel je toch eens voor dat Nederland een bijna ononderbroken natuurgebied langs de kust er op na zou kunnen houden. “Economisch sterk” moet het wezen, en intussen mocht Groningen barsten, Friesland en Limburg leeglopen en Zeeland radioactief wezen.
Hierover is het laatste woord nog niet gezegd.

1 gedachte over “Een economisch sterke kust: het Eerlijke Verhaal”

  1. Pingback: Bijna een half jaar deden ze alsof de kust niet volgebouwd zou worden | Krapuul

Reacties zijn gesloten.