Een ‘complimentje’ voor de Main-Stream-Media

Of het nu de MSM is, of dat er andere krachten een rol spelen, ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat er afgelopen jaren nogal wat beerputten zijn open gegaan. Zo zit er eindelijk schot in de zaak Joris Demmink. Minister Donner onthulde (weliswaar pas nadat experts er al jaren voor waarschuwen) dat ‘digid’ zo lek als een mandje is. En ook aan andere onthullingen ontbreekt het dit jaar niet.

Zo werd gister onthuld dat maar liefst 38% van de mensen in Europa lijdt aan een zekere vorm van geestesziekte. Dat vond ik misschien nog wel groter nieuws dan de hier boven genoemde berichten. Als we uitgaan van het feit (zoals zij zichzelf graag typeert) dat de Tweede Kamer een afspiegeling is van het Nederlandse volk, betekent dat er maarliefst 57 Kamerleden zijn die lijden aan een geestesziekte.

Dat is nog eens nieuws! Echter voordat ik hier een enorme pauwenveer in de kont van de MSM druk, moet eens gekeken worden hoe dit kan? Wat is er veranderd? Er is duidelijk een groot verschil aan te wijzen met vroeger: het bestaan van organisaties als ‘Wikileaks’ en de hackersgroep ‘anonymous’. Het belang van het bestaan van dergelijke organisaties is vooral duidelijk in de brede bekendheid van hun onthullingen. Mensen staan tegenwoordig veel meer open voor de mogelijkheid dat het een en ander onder het tapijt geschoven is. Ook de koperen doofpot naast het tapijt wordt vaker onder de loep genomen.

Toch is er binnen de MSM vrij weinig veranderd. Het is op zijn minst opvallend dat ondergrondse organisaties met veel minder middelen dan de reguliere MSM met onthullingen van dit kaliber komt. Is er dan toch meer aan de hand? Is het misschien zo dat onze politiek en MSM voornamelijk uit dat deel van de bevolking bestaat wat hierboven onder de 38% viel? Of zijn er toch andere oorzaken aan te wijzen?

Daarnaast is het opvallend dat aan alle kanten de beerputten opengaan, maar dat dat nog vrij weinig individuele consequenties heeft gehad. Op het moment dat overheidswebsites onveilig zijn stapt niet de verantwoordelijk minister op, maar wordt de samenwerking met dat bedrijf gestaakt. Als blijkt dat ene A. Osterhaus innige banden met de pharmaceutische industrie heeft daar waar het gaat om griepvaccins, wordt ook niet ingegrepen. De tweede kamer blijft maar vertrouwen houden in de bewindspersonen. Zou dat iets met die 38% te maken hebben? Heeft de Tweede Kamer last van een chronische vorm van dementie?

Ook binnen de media lijkt het struisvogelgedrag sterk op een normale omgangsvorm. Men knijpt graag een oogje toe in ruil voor een primeur op een ander gebied. Echter, wanneer de concurrentie met een interessant verhaal komt, kan men natuurlijk niet achterblijven. Men is er dan als de kippen bij om de ander na te papegaaien. Dus als een ‘Wikileaks’ weer met onthullingen komt, of als ‘anonymous’ weer eens de gatenkaas in de beveiliging van een of andere dienst heeft aangetoond dan wordt dat weer breed uitgemeten in de hoofdpunten.

Er is niets veranderd! De MSM doet nog precies wat ze altijd deed: pronken met de veren van een ander. Slechts in de meer dagelijkse dingen doet men nog zelf verslag, echter waar het gaat om de diepe beerputten is het slechts zelden dat de MSM met eigen bevindingen komt. De beerputten die momenteel open gaan zijn dat ook meer toe te schrijven aan een veranderend collectief denken -de tijdsgeest- dan aan de verdiensten van de media. Weg met die veer dus en vervangen door wat peper!

Verscheen eerder op anarchiel.com. Auteur: Guido.