Een beetje meer zelfvertrouwen, graag

De hele wereld gelooft in de Dutch Dream, behalve wijzelf. Dat constateert Ben Tiggelaar in Intermediair.

Als er in de wereld al een land bestaat van onbegrensde mogelijkheden, dan is dat niet China of India en ook niet meer de VS. Grote kans dat het om een klein landje gaat in Noordwest-Europa waar ruim 17 miljoen mensen dagelijks vol enthousiasme klagen over de politiek, de economie en het weer.

De hele wereld is daar van overtuigd. Alleen wijzelf beseffen het niet.

Tiggelaar somt een hele reeks recente feiten op:

– De New York Times, de Washington Post en Time Magazine constateerden dat de ‘upward mobility’ in de VS nu definitief lager is dan in veel Europese landen, zoals Nederland.
– Volgens Transparancy International staat Nederland al sinds jaar en dag in de top tien van meest corruptievrije landen.
– We zijn puissant rijk. In de IMF-ranglijst met bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking staat Nederland op de negende plaats in de wereld.
– We zijn irritant gelukkig. Het wereldwijde geluksonderzoek van Gallup plaatst Nederland met Zweden op een gedeelde vierde plaats.

Tiggelaar is een positivo. Maar dat is reuze gevaarlijk. Gezondheidsnet constateert dat mensen in een negatieve emotionele toestand mogelijk beter in staat zijn om alert te reageren.

Dat weten al die Nederlanders ook. Daarom klaaaaagen we zo graag.

9 gedachten over “Een beetje meer zelfvertrouwen, graag”

 1. ” – We zijn puissant rijk. In de IMF-ranglijst met bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking staat Nederland op de negende plaats in de wereld.’

  Dit klinkt zeer energiserend: puissant rijk. Het is goed.
  Wel zou ik meteen willen weten op welke plaats zou ik mijn eigen product kunnen ophalen want ik heb hem op dit moment dringend nodig. Als-ie zo hoog is kan ik het wel gebruiken.

 2. Dat van die corruptie is onzin, Nederland is stront corrupt, alleen het is heel goed verstopt en niet corrupt voor de gewone man;). Het is Corrupt voor het groot kapitaal.

 3. Dehnus Schreef:

  Dat van die corruptie is onzin, Nederland is stront corrupt, alleen het is heel goed verstopt en niet corrupt voor de gewone man;). Het is Corrupt voor het groot kapitaal.

  Complete onzin. Je hebt geen idee hoe de corruptie in verhouding staat tot dat van andere landen. Gewoon weer negatieve onderbuikpraat. De propaganda van Jan Marijnissen en Emile Roemer heeft je geest vergiftigd.

 4. Alweer zo’n n.l.p. priester. Alsof het land g.v.d. nog niet overspannen genoeg is. Waarom moet je trouwens vertrouwen in jezelf hebben als je irritant gelukkig bent? Het beste lijkt het me, dat we managers en coaches gaan exporteren, want je breekt er in dit land bijna de nek over.

 5. #3

  Kaaskijker zegt:
  Complete onzin. Je hebt geen idee hoe de corruptie in verhouding staat tot dat van andere landen.

  Dat vind ik dus complete onzin. Corruptie is fout in welke mate dan ook. Ik sluit me aan bij Dehnus wat dat betreft, Nederland is corrupt maar heeft er een mooi laagje omheen verpakt. Een land dat steelt van de minderbedeelden, gehandicapten, zieken en kinderen en bezuinigt en respectloos omgaat met de oudere generatie is minstens net zo erg. Europa en de VS hebben hun landen en staten gebouwd op het bloed, zweet en tranen van landen die in jouw ogen corrupt genoemd worden en nog steeds speelt dit proces zich voor onze ogen af. Die corruptie hebben wij mede veroorzaakt.

 6. Dat we veel klagen bewijzen deze reactie’s wel.
  Kaaskijker@3 is de enige tot nu toe die niet klaagt. Sluit me aan bij het commentaar van Kaaskijker.
  Desert Flower@ 5 Europa en Amerika hebben hun landen en staten opgebouwd op bloed, zweet en tranen,
  en in die landen heerst corruptie die wij mede hebben veroorzaakt. En dit proces speelt zich nog steeds voor onze ogen af.

  Ja klopt om alleen maar bij Europa teblijven, Europa heeft ooit vele kolonieen gehad waar nu veel corruptie
  heerst.
  Ik noem dit liever neo-kolonisatie je kan ook zeggen dat die landen door ons nog steeds worden uitgebuit
  en waar we met zijn allen nog flink van profiteren.

 7. jocghum Schreef:

  Dat we veel klagen bewijzen deze reactie’s wel. Kaaskijker@3 is de enige tot nu toe die niet klaagt. Sluit me aan bij het commentaar van Kaaskijker.

  Klachten? Ten overvloede Jochgum, dan opgepleurd graag!! REGEL G. ` Zuigen/piepen/klagen/jammeren/ruzie zoeken. Niet toegestaan.

 8. johan Schreef:

  Alweer zo’n n.l.p. priester. Alsof het land g.v.d. nog niet overspannen genoeg is. Waarom moet je trouwens vertrouwen in jezelf hebben als je irritant gelukkig bent? Het beste lijkt het me, dat we managers en coaches gaan exporteren, want je breekt er in dit land bijna de nek over.

  Goed punt. Andreas bedoelt het zeker niet slecht, doch is zijn reactie van een zeer hoog Markistische gehalte.

 9. @Kaaskijer, ik ga je nu ff geen voorbeelden geven uit het overvloed die aanwezig is want ik wil voorkomen dat deze discussie echt negatief gaat uitlopen.
  je bedoeld het zeker ook niet slecht, maar de meeste mensen hebben gewoon kleppen om de ogen als het over “eigen” zaken gaat.

  Hoe kies je anders PVV als regeringspartij?

Reacties zijn gesloten.