Duizenden klimaatactivisten zullen Duitse bruinkoolmijn blokkeren

Onder het motto “Ende Gelände”, vrij vertaald ’tot hier en niet verder’, vindt momenteel een van de grootste Europese klimaatactiekampen plaats in het Duitse Rijnland op enkele tientallen kilometers van Keulen. Van 24 tot 28 augustus worden er duizenden activisten verwacht voor de geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheidsacties tegen de vervuilende bruinkoolmijnen en bruinkoolcentrales. Ook een honderdtal Belgen van onder andere JOC (Franstalige KAJ), Climate Express en Labo vzw zullen van de partij zijn.

Het klimaatactiekamp is afgelopen week al van start gegaan in het Duitse Rijnlandgebied. Een duizendtal activisten, voornamelijk uit Duitsland, maar ook uit de omliggende Europese landen, houden er een Degrowth Summer School waar ze op zoek gaan naar alternatieven voor een rechtvaardige en duurzame planeet. Naast de workshops, debatten en andere activiteiten staat het kamp vooral in het teken van de vijfdaagse actie tegen de enorme vervuilende bruinkoolcentrales in Duitsland.

Martin van JOC (Jeune Organiser Combatif), de franstalige KAJ, coördineert Ende Gelände Belgium: “Het is hypocriet dat Duitsland zich opwerpt als de kampioen van de hernieuwbare energie terwijl ze totaal geen wil toont om te stoppen met koolwinning en koolcentrales. Eén van de meest vervuilende energiebronnen ter wereld, zowel wat uitstoot betreft als fijnstof.”

Dringend tijd voor actie

De activisten van verschillende klimaatbewegingen hebben alvast een ultimatum gesteld aan de energiereus RWE om onmiddellijk te stoppen met bruinkoolwinning in de regio. Als het bedrijf er niet op ingaat beloven de activisten met geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheidsacties de bruinkoolmijnsite af te sluiten.

De klimaatactivisten hebben verschillende acties gepland van 24 augustus tot 28 augustus. De grootste actie zal plaatsvinden op zaterdag 27 augustus. Duizenden activisten zullen een menselijke ketting vormen rond de bruinkoolmijn. Daarnaast zullen verschillende kleinere actiegroepen proberen de bruinkoolmijn te bezetten en de bruinkoolcentrale te blokkeren.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be