Duitsers trekken één lijn tegen Trump

Na Angela Merkel en SPD-leider Martin Schultz heeft nu ook Minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel (SPD) forse kritiek uitgeoefend op de VS. Tegen de Rheinische Post zegt Gabriel dat iedereen die geen afstand neemt van Trump “medeschuldig” is. Gabriel zinspeelde er zelfs op dat de VS onder Trump niet langer tot “het Westen” gerekend kan worden: “het Westen is kleiner geworden”. 

Gabriel: “Wie klimaatverandering versnelt door milieubescherming terug te draaien, wie meer wapens verkoopt in conflictgebieden en wie weigert religieuze conflicten politiek op te lossen, brengt de vrede in Europa in gevaar. De kortzichtige politiek van de Amerikaanse regering staat recht tegenover de belangen van de Europese Unie”. 

Volgens de SPD-minister moeten Europeanen samen strijden tegen klimaatverandering, tegen wapenhandel en tegen religieus extremisme. Indien Europa dat nalaat, wordt de crisis aan de grenzen van het continent alleen maar groter, met als gevolg grotere vluchtelingenstromen (nee, ook Gabriel is niet vies van een beetje populisme).

Eerder had Angela Merkel al hard uitgehaald naar de VS en Groot-Brittannië. Volgens Merkel kan Europa post-Trump en post-Brexit niet meer volledig vertrouwen op de Angelsaksische wereld. Merkel’s uitspraken veroorzaakten een schokgolf in de VS en Groot-Brittannië, waar de Britse regering zich haastte haar eeuwige liefde voor de Europese partners uit te spreken. Gezien de vaart waarmee May naar de Brexit-afgrond racet, zal die liefdesverklaring in Berlijn en Parijs ongetwijfeld met de nodige scepsis ontvangen zijn.