Duitse veiligheidsdienst onderzoekt banden AfD met nazi’s

Het Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV, het Duitse equivalent van de AIVD) verdenkt de Alternative für Deutschland (AfD) van banden met nazistische groepen als de Identitaire Beweging (no kidding). De BfV gaat de de AfD de komende tijd scherp(er) in de gaten houden.

Daarbij zal de aandacht vooral uitgaan naar de Junge Alternative (JA), de jongerenorganisatie van de AfD, en de vereniging Der Flügel. Der Flügel bevindt zich op de rechtervleugel van de AfD (ja, dat kan) en wordt door velen verantwoordelijk gehouden voor de steeds extremistischer koers van de partij. De AfD begon ooit als een relatief nette eurosceptische partij, maar is inmiddels in fascistisch vaarwater beland. Binnen de AfD bestaat een soort arbeidsverdeling, waarbij Der Flügel samen met Björn Höcke het nazi-milieu in met name het oosten van het land bedient.

In 2017 werd een tegenbeweging opgericht, de “Alternative Mitte (AV)”, die de AfD meer naar het politieke midden moet drijven. Die lijkt echter weinig succes te boeken bij dat streven.

Bron: Der Tagesspiegel