Duitse rechtbank: vooraanstaand lid van AfD mag ‘fascist’ genoemd worden

B&W van Eisenach, een stad in de Duitse deelstaat Thüringen, mag niet verbieden dat Björn Hocke, het opperhoofd van de AfD in de deelstaat, tijdens protestbijeenkomsten als ‘fascist’ betiteld wordt. Dat heeft een Duitse rechtbank besloten.

Aanleiding was een oproep voor een demonstratie tegen een bijeenkomst van de AfD. Daarin werd de AfD ‘racistisch’ genoemd en Höcke een ‘fascist’. B&W van Eisenach liep het meteen dun door de broek. De protesten werden uit angst voor ongeregeldheden verboden en de organisatie kreeg te horen dat men voortaan wat vriendelijker moest zijn voor fascistische conservatieve politici.

De organisatie pikte het verbod niet en stapte naar de rechter. Daar wist ze met een beroep op de vrijheid van meningsuiting alsnog haar gelijk te halen.

In het vonnis zegt de rechtbank dat de betiteling ‘fascist’ inderdaad iemands goede naam kan schaden omdat vrijwel automatisch een link met het nationaal-socialisme gelegd wordt. In dit geval is het echter terecht, omdat Höcke in het verleden meerdere uitspraken heeft gedaan die als ‘fascistisch’ gekwalificeerd kunnen worden. Volgens de rechtbank hebben de eisers “voldoende geloofwaardig gemaakt dat hun waardeoordeel niet uit de lucht gegrepen is, maar gebaseerd op feiten”. M.a.w: ook volgens de rechtbank is Höcke een fascist. Het besluit van B&W de demonstratie te verbieden was dan ook onrechtmatig.

Het vonnis kun je hier downloaden (PDF).

Bron: Spiegel Online