Duitse Groenen blijven het goed doen; SPD stervende

Interessante opiniepeiling in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De Groenen zouden bij verkiezingen kunnen rekenen op 38% van de stemmen, een winst van 6%. Grootse slachtoffer is de SPD, die genomen moet nemen met 8%, een verlies van 4%. Ook de christen-democraten verliezen, zij het in mindere mate. De deelstaatregering wordt gevormd door de Groenen en de CDU.


Baden-Württemberg is zowel in grootte als in aantal inwoners de derde deelstaat van Duitsland. Naast Beieren is de deelstaat ook de belangrijkste economische motor van het land.

Net als Beieren is Baden-Württemberg traditioneel tamelijk conservatief georiënteerd, in 2006 kreeg de CDU er nog 44% van de stemmen. Ook de eens zo trotse Duitse sociaal-democraten waren tot vrij recent nog goed vertegenwoordigd in de deelstaat: in 2001 kon de SPD nog rekenen op ruim 33% van de stemmen. In minder dan twintig jaar zijn de sociaal-democraten dus driekwart van hun aanhang kwijtgeraakt.

Uitgelichte afbeelding: Von Ein Sinsheimer – Eigenes Werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62326221