Dossier PVV-Groningen (4) Rein Kuiper

Dit artikel verscheen eerder op de website van Karel ten Haaf: Kortsluiting

Lees hier “Dossier PVV-Groningen (1): Erik Geel”
Lees hier “Dossier PVV-Groningen (2): Dennis Ram”
Lees hier “Dossier PVV-Groningen (3): Tim Gaasbeek”

Reinder Pieter Kuiper uit Oude Pekela (17 april 1939), roepnaam Rein, staat op plaats 13 van de PVV-kandidatenlijst voor de Statenverkiezingen van 2 maart aanstaande.

Rein Kuiper was in de jaren zeventig van de vorige eeuw lid van de Partij van de Arbeid, en in 1973 werd hem gevraagd of hij burgemeester van Oude Pekela wilde worden; Rein weigerde, want in zijn betrekking als “hogere ambtenaar” verdiende hij meer dan hij zou krijgen als burgervader, en jezelf inzetten voor de publieke zaak is mooi, geld is mooier – zo vertelt de met zichzelf bijzonder in zijn nopjes zijnde Rein Kuiper in een uitgebreid interview dat Prachtig Pekela hem afnam:

In de jaren tachtig vielen PvdA-lid Kuiper de schellen van de ogen:

Daarna ging het van kwaad tot erger met de wereld in het algemeen en met Nederland in het bijzonder. In de wollige bewoordingen van Rein Kuiper zelf:

Nee, Rein Kuiper heeft het niet zo op buitenlanders en linkse multiculturalisten:

Rond de eeuwwisseling besteedde Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka aandacht aan Rein Kuiper. Waarom? Zelf zegt de huidige PVV-kandidaat daarover:

en:

Op een verzoek om de aantijging hard te maken dat Kafka een dodenlijst zou hebben opgesteld, werd door Rein Kuiper niet gereageerd – niet zo verwonderlijk als je weet dat die lijst nooit bestaan heeft. Maar waarom besteedde Kafka aandacht aan Kuiper? Omdat hij actief was voor het extreemrechtse Oud Strijders Legioen (OSL); het maandblad waarover Kuiper het hierboven heeft, is het maandblad van het OSL: Stavast.
Kafka nu over Kuiper:

Kuipers betrokkenheid bij het OSL is interessant in verband met zijn kandidatuur voor de PVV.
Zoals het een goed PVV-kandidaat betaamt, is Rein Kuiper fanatiek tegen de muliticulturele samenleving, zo blijkt uit boven aangehaalde teksten. Waarom is de PVV ook alweer zo tegen de “multicul”? Nou, bijvoorbeeld omdat “de islam” homo’s discrimineert – en homodiscriminatie is uit den boze voor de PVV.
Maar dit vindt Rein Kuipers OSL van homo’s:[Uit: Antifascistisch kollektief, De rechterkant van Nederland. Een overzicht van extreemrechtse en fascistische verschijnselen in Nederland (SUA, Amsterdam 1983), pp. 87-88.]

Het moge duidelijk zijn: wie tegen homodiscriminatie is, moet dus vooral niet op de PVV stemmen.

5 gedachten over “Dossier PVV-Groningen (4) Rein Kuiper”

  1. Mooi speurwerk. Ik kijk al uit naar de volgende delen.
    PS: Is er een specifieke reden dat het tot op heden uitsluitend Groningers betreft?

  2. @ #5 Schuur: De schrijver van deze artikelen (ik) woont in Groningen en kan in zijn eentje niet alle provinciale PVV- lijsten tegelijk onder de loep nemen. Daarom koos hij voor de benadering “eigen PVV eerst”.

    Zie voor deel 5 van deze serie mijn weblog Kortsluiting (gelinkt onder mijn naam).

  3. Ik ben stom verbaasd zoveel nieuws te horen over mijn neef. Met name ben ik benieuwd wie hem toch gevraagd heeft of hebben om burgemeester van oude pekela te worden. Dat hij toen als rijksaccountant meeer verdiende dan een burgemeester van oude pekela komt mij raar voor, maar helemaal onmogelijk is het natuurlijk niet. Hij is erg op geld gesteld meen ik. Ik vind het hele verhaakl nogal droevig. Hij is christelijk opgevoed veronderstel ik, maar naastenliefde heeft hem kennelijk nooit bereikt.
    Reinder Kuiper Zeist

Reacties zijn gesloten.