Donner bang voor stemmen op zondag

Een groot deel van de Tweede Kamer voelt er wel wat voor om op zondag te stemmen. Geen gek idee zou je denken aangezien we door de weeks geen tijd hebben, ook als de stemlokalen tot negen uur in de avond open zijn en je zelfs kunt stemmen op Schiphol en op stations. Gezien de laagste opkomst sinds 1998 bij de laatste verkiezingen zou je denken dat alles geoorloofd is om de opkomst toch op te krikken. Op zondag stemmen dus, aangezien veel minder mensen hoeven te werken of te studeren.  Maar nee daar zit Donner niks in.

Hij stelt dat een deel van de bevolking (christenen) op zondag juist niet zal gaan. “Zijn het dan eerlijke verkiezingen?”

Hij suggereerde ook dat sommige mensen helemaal geen zin zullen hebben om juist een gezellige familiezondag te onderbreken met een gang naar de stembus, terwijl ze op werkdagen tussen de bedrijven door wel even het rode potlood pakken.

Hoor ik daar iemand eigen belang eerst roepen? Je kunt de zaken uiteraard ook omdraaien. Is het voor de hard werkende (niet-christelijke) medemens eerlijk dat de verkiezingen worden gehouden op een dag die staat in het teken van vroeg  an den arbeit, moe thuiskomen bij moeder de vrouw en kinderen(andersom kan uiteraard ook), eten, kinderen naar de sport brengen, zelf naar de sport om vervolgens de dag af te sluiten met een plof op de bank. De Nederlander laat zelfs zijn doordeweekse koopavond los en gaat liever winkelen op de zondag. Op weg naar de winkel kunnen de mensen ook even een stemmetje doen. Dus waar is Donner bang voor? 😀

5 gedachten over “Donner bang voor stemmen op zondag”

  1. Nou dat paar echte gristenen de SGP en CDA niet meer in het zadel zullen houden. Maar dan kunnen ze altijd een machtiging afgeven, of mag dat dan weer niet?

  2. Ik vind dat mensen die om diverse redenen van ondergeschikt belang niet willen gaan stemmen dat vooral ook niet moeten doen.

  3. Vooruit dan, op zaterdag én zondag stemmen. Kost een paar duiten (weekendtarief ambtenaren), maar dan héb je ook wat.

  4. Nou bij het tolerant zijn ten aanzien van elkaar hoorde in NL van oudsher dat ten aanzien van het stemmen de zondag juist werd ontzien. Tenzij er net als in België maar weer een opkomstplicht aan verbonden wordt, waardoor de (gezagsgetrouwe) gewetensbezwaarden gevrijwaard worden.
    SGP en CU en het ARP-smaldeel van het CDA (bestaat het nog? hè ja laten we het ook even over het EVP-smaldeel vanGroenLInks hebben) – vroeger was het genoeg om concliiantie te wettigen.
    Maar in een politiek bestel waarin een grote beledigende scheur opzetten tegen zekere gelovigen de norm is geworden krijg je dit. Wen er maar vast aan. Of stop met gedogen.

  5. Je zou ook gewoon mensen doordeweeks kunnen laten stemmen maar die dag een zondagse status kunnen geven zodat veel mensen meer tijd hebben om te gaan stemmen. Waarom zou de dag dat je stemt geen nationale feestdag kunnen zijn? Nederland heeft al te weinig van dat soort dagen vergeleken met andere landen.

Reacties zijn gesloten.