Donner als onderkoning

Verbaljam over de Donnertjes:

Andere ministers vinden na een paar termijnen dat ze zich wel genoeg hebben ‘opgeofferd’ voor de samenleving en slijten hun dagen verder behaaglijk in riant betaalde commissariaten. Donner niet, die gaat maar door. Nu is er weer sprake van dat hij vicevoorzitter wordt van de Raad van State. Hij wordt dus onderkoning van Nederland. Nou, daar zijn we dan mooi klaar mee. (Verbaljam)

11 gedachten over “Donner als onderkoning”

 1. Maxime Verhagen zou met een bijna onverstaanbaar Lambarrags accent zeggen: niks mis met nepotisme zolang het maar binnen de familie blijft

 2. Ik vind de argumentatie van Cohen zwak. Voor het hele idee van de grote bovenpartijlijke “onderkoning” maakt het namelijk jammer genoeg weinig uit in welk kabinet de goede man gediend heeft. Als je in die hele bovenpartijlijkheid gelooft, is de politieke afkomst onbelangrijk. En als je er niet in gelooft, moet je het ambt helemaal afschaffen.
  Maar het zou niet de eerste keer zijn, dat Cohen dolenthousiast aan een verweer begint, dat amper kans van slagen heeft… Lijkt mij dus eerder wel al een gelopen race. En als Cohen te hard roept, zal iemand hem wel de partijafkomst van de huidige “onderkoning” voor de voeten werpen en dat ging toch ook zo goed… 😀

 3. @5: Het gaat erom dat Donner, als hij de gedoodverfde opvolger is/wordt, vanaf dat moment met 2 petten op in het kabinet zit. Daarom wil Cohen niet dat iemand uit het huidige kabinet kandidaat kan zijn. (http://www.nrc.nl/nieuws/2011/10/09/pvda-wil-geen-kabinetslid-als-vicepresident-raad-van-state/).

  Bovendien houdt e.e.a. natuurlijk verband met het aanstaande debat over de positie van de koningin (de PvdA wil haar/hem uit de RvS, terwijl de anti-monarchistische PVV die positie vooralsnog ongemoeid laat).

 4. @6 Oh, daar ligt mijn misverstand. Ik dacht, dat hij het kabinet zou moeten verlaten bij deze promotie…
  😳

 5. @7 maar dat bedoelde je ook niet, geloof ik 😳 x2
  Dat dubbele pet verhaal blijft echter ook mager. Men moet iemand nemen, die men (niet ik, hoor) bekwaam acht. Wat die voor die tijd al dan niet gedaan heeft, is niet zo wezenlijk, vrees ik… En als Tjeenk Willink er inderdaad al in januari de brui aangeeft, valt het dan niet reuze mee met de dubbele petterigheid…

 6. @8: Hij neemt nu beslissingen over wetsvoorstellen die straks, als hij daar zit, de RvS passeren. Hoe kan hij daar tegenaan kijken alsof hij daar niet aan meegeschreven heeft? Het is de slager die zijn eigen vlees keurt. Hoe hij nu de legeswet (ID-kaartkwestie) meent te kunnen repareren, daar mag hij straks van zeggen of het door de beugel kon. En aan de RvS kleeft toch al zo’n wc-eend geurtje, omdat de afdeling Advisering en de afdeling Bestuursrechtspraak 2 handen op 1 buik zijn. Met Donners standpunt ohgv transparantie (hij was het ook die het kabinet der koningin on-WOBbaar verklaarde) zal dat niet verbeteren.

 7. Joke Mizée Schreef:

  hij was het ook die het kabinet der koningin on-WOBbaar verklaarde

  Nee sorry, dat was Tjeenk Willink – die daarmee dus een hoge rechtbank overrulede in het belang van een lid van de RvS (Beatrix).

Reacties zijn gesloten.