Donald Trump wil alle moslims de toegang tot de VS ontzeggen

CVsoD4NXIAAsp7a.jpg large
De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wil moslims de toegang tot de VS ontzeggen. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst maandag zei Trump dat

“We need a total and complete shutdown of Muslims entering the United States while we figure out what the hell is going on”

Een medewerker van Trump verklaarde dat een dergelijk inreisverbod niet alleen zou gelden voor immigranten, maar ook voor toeristen en Amerikaanse staatsburgers die momenteel in het buitenland verblijven, inclusief mensen die in diplomatieke of militaire dienst zijn.

Trump kreeg onmiddellijk al zijn politieke tegenstanders over zich heen – en ook heel wat vroegere medestanders:

  De neoconservatieven zijn Trump inmiddels spuugzat, maar hij is natuurlijk hún creatie, iets waar Kristol – oprichter van de neoconservatieve nieuwssite Weekly Standard – op Twitter dan ook terecht mee geconfronteerd werd:  

 

Trump zelf deelde als reactie op alle kritiek mee dat Het. Hem. Niet. Interesseert. Om er in één adem door aan toe te voegen dat het tijd wordt het internet de nek om te draaien. Volgens The Donald moet er maar eens met Bill Gates gepraat worden:

“and a lot of other people who understand what’s happening about closing up the internet in some way. People will say ‘Freedom of speech! Freedom of speech!’. These are foolish people.”

Zoals altijd wanneer Trump over de schreef gaat neemt iedereen aan dat The Donald nu écht politieke zelfmoord heeft gepleegd, maar dat moet ik nog zien. Tot nu toe heeft zijn aanhang hem letterlijk álles vergeven en de oproep de grenzen dicht te gooien – hoe idioot ook – zal hem niet deren. Het Republikeinse establishment denkt daar anders over, maar dat lijkt me in hoge mate wensdenken. Zoals Fortune terecht opmerkt, zadelt Trump de GOP met een enorm probleem op. Trump zélf is vrijwel zeker onverkiesbaar, omdat hij buiten een vaste basis binnen de Republikeinse partij slechts weinig steun geniet. Mocht Trump echter niet genomineerd worden, dan staat de Republikeinse kandidaat – waarschijnlijk Cruz of Rubio – voor een dilemma: hij zal zowel de geradicaliseerde aanhang van Trump vast moeten houden als het politieke midden zien aan te spreken.  Dat dilemma lijkt vooralsnog onoplosbaar. De GOP heeft een monster gecreëerd dat zich tegen haar maker keert en nu het laboratorium waarin het geschapen werd aan het slopen is.