Donald Trump domineert debat opnieuw

Het debat tussen de Republikeinse presidentskandidaten stond vannacht opnieuw in het teken van Donald Trump. De andere kandidaten hebben blijkbaar vastgesteld dat Trump met fluwelen handschoenen aanpakken niet het gewenste resultaat oplevert en gingen vol in de aanval.  Jeb Bush – die the Donald wel kan schieten – viel Trump aan op zijn mislukte pogingen in Florida, waar Bush destijds gouverneur was, een casino op te richten. Volgens Trump loog Bush dat ‘ie barstte, maar – zo voegde Trump er aan toe – het was wel leuk dat Jeb eindelijk eens wat energie toonde: “More energy tonight. I like that“, sneerde Trump naar een woedend kijkende Bush.

Ook Rand Paul kreeg de wind van voren. Compleet incompetent, volgens Donald, en dan hebben we het nog niet eens over Paul’s uiterlijk gehad: “I never attacked him on his looks, and believe me, there is plenty of subject matter right there”.

Trump 4imagesDat dergelijke persoonlijke aanvallen als een boemerang terug kunnen komen werd overigens óók duidelijk. Trump – die een lange geschiedenis heeft van denigrerende opmerkingen over vrouwen – werd door een van de gespreksleiders herinnerd aan zijn opmerkingen over  Carly Fiorina, wier uiterlijk alleen al volgens Trump de kiezers op de vlucht jaagt. Een duidelijk in verlegenheid gebrachte Trump verklaarde dat Carly een mooie vrouw is en dat hij niet naar haar uiterlijk, maar naar haar persoonlijkheid had verwezen: “I think she’s got a beautiful face, and she’s a beautiful woman”.

Geheel voorspelbaar verklaarden na afloop van het 3 uur durende debat alle perswoordvoerders dat hún kandidaat het debat had gewonnen. Volgens de meeste onafhankelijke waarnemers deed Fiorina het inhoudelijk het beste. Ook de rustige, ietwat onderkoelde Ben Carson, die zich vrijwel geheel van persoonlijke aanvallen onthoudt,  krijgt vanochtend in de Amerikaanse media een goed rapportcijfer. Carson is in de polls aan een geruisloze opmars bezig en wordt nu door sommigen gezien als Trump’s belangrijkste concurrent.

Opmerkelijk: Trump pleitte voor een progressief belastingstelsel, iets wat in Republikeinse kringen eigenlijk taboe is. Carson wierp Trump onmiddellijk voor de voeten dat een progressief belastingstelsel “socialistisch” is. Paul Krugman wees er al eerder op dat Trump op sociaal-economisch gebied helemaal niet zo rechts is. Niet alleen wil hij de rijken meer belasting laten betalen, hij is ook voorstander van universele gezondheidszorg.

Volgens een recente poll van CBS/de New York Times heeft Trump nog steeds een voorsprong op zijn concurrenten, hij steeg van 24 naar 27%.  Carson maakte een enorme sprong en staat nu op 23%. Een maand geleden stond hij nog op 6%.  Volgens dezelfde poll denken steeds meer Republikeinen dat Trump een serieuze kans maakt tijdens de presidentsverkiezingen de Democratische kandidaat  te verslaan. Opmerkelijk, want tot voor kort ging iedereen – inclusief het Republikeinse establishment – ervan uit dat Trump volstrekt onverkiesbaar is.

Bronnen: New York Times, Washington Post, Los Angeles Times, San Francisco Chronicle