Documentatie: een tweetreeks van Emine Uğur die de Duktrollen de jacht deed openen

Een twitterdraad die voldoende was voor de bloedhonden, op commando van fopjournalist Wierd Duk, om de schrijfster persoonlijke bedreigingen voor haar en de haren (“ik weet waar je zoon op school zit”) te doen zenden.
Zij is van twitter gevlucht, we hebben nog net het bewuste draadje opgevist.

1/Ik had ooit een intakegesprek met cliënt die PVV-stemmer was. Hij deelde dit gelijk aan het begin van het gesprek mee en eiste een andere consulent zonder hoofddoek, liefst geen moslim. Het beleid van mijn gemeente is hierin heel duidelijk: daar gaan wij niet in mee.

2/ Hij vond dat als hij verplicht werd om met een moslima het gesprek te voeren, hij het recht had om te vertellen waarom hij op PVV stemde, gevolgd door een tirade, die ik heb laten uitrazen, zodat de spanning uit het gesprek kon wegebben en we daarna tot orde konden komen.

3/ Zijn tirade duurde 45 minuten. In de overige tijd kwamen zijn persoonlijke situatie en zijn schulden aan bod en wat eraan kon worden gedaan. Ik weet nog dat ik uit dat gesprek liep en onderweg naar mijn bureau dacht:

4/ Je hebt bijna al je spreektijd gebruikt om te praten over moslims en allochtonen die Zwarte Piet van je afpakken, terwijl het echte probleem, jouw reële probleem is dat je het geld niet hebt om een cadeau voor je kind te kopen of überhaupt Sinterklaas te vieren.

5/ Je gebruikt 90% van je tijd en stem om te praten over iets waar je 10% van de tijd last van hebt, waardoor de mensen die echt iets aan je problemen kunnen veranderen, denken dat dat het meest urgente is, en jouw dagelijkse, reële problemen onderbelicht blijven.

6/ De grootste misleiding die al deze rechtse politieke partijen de afgelopen 20 jr. hebben gepleegd is hun achterban voorhouden dat hun ongenoegen met hun bestaan zal verdwijnen als er minder moslims en minder Mocro’s zijn.

7/ Het probleem is niet dat deze mensen niet worden ongehoord, het is niet dat ze geen geschikte leiders hebben getroffen; het probleem is dat deze groep slechts met elkaar wordt verbonden door hun Haat. Jodenhaat, moslimhaat, homohaat, vrouwenhaat. En sinds Covid ook gezagshaat.

8/ Sommigen bezitten een paar van deze vormen, sommigen hebben hun bingokaart vol. Maar haat is wat hen bindt. De rest is drijfzand. Dát is waarom al die partijen steeds stuklopen.

Er is al 20 jr. buitenproportioneel veel aandacht voor het Grote Ongenoegen van de Ongehoorden,

9/ waardoor er bijna geen ruimte meer is om te praten of klagen over de daadwerkelijke problemen van dit land, die *iedereen* treffen. Henk en Hasan hebben beiden evenveel last van het woningtekort en de hoge prijzen. Ingrid en Fatima hebben beiden last van verborgen armoede.

10/ Hun kinderen zullen straks even hard worden geraakt door de veranderingen van het klimaat.
Maar laten we vooral nog meer blijven luisteren naar de mensen die hun recht op hun antisemitisme, homofobie, misogynie, moslimhaat en Algemeen Ongenoegen niet willen opgeven,

11/ en de partijen die hen hun recht hierop willen garanderen steeds een groter podium geven. Laten we vooral medelijden hebben met deze groep, die de Nederlandse politiek en het publieke debat al 20 jr, zoals @TofikDibi het al zei, in een houdgreep heeft.

12/ Ze hebben hun speelkwartier gehad. Het is tijd dat de volwassenen weer de regie gaan overnemen, zodat de politiek en het maatschappelijk debat niet meer 90% van de tijd gaat over 10% van de problemen. Hup en door nu.