Dochter vermoorde milieu-activiste Berta Cáceres overleeft aanslag, media zwijgen

Zestien maanden nadat haar moeder Berta Cáceres Flores in Honduras werd vermoord, ontsnapte haar dochter Berta Zúniga Cáceres aan een moordaanslag. Sinds de rechtse door de VS gesteunde staatsgreep van 2009 is Honduras het gevaarlijkste land ter wereld voor journalisten, vakbondsactivisten en strijders voor de mensenrechten.

Op 30 juni 2017 is de 26-jarige Hondurese mensenrechtenactiviste Berta Zúniga Cáceres nipt ontsnapt aan een moordaanslag. Sotero Chavarría, haar medewerker en bestuurder van de wagen waarin ze na een vergadering reden, had de reflex niet te remmen voor een voertuig dat een riskant inhaalmaneuver uitvoerde, wat waarschijnlijk hun beider leven redde.

Vier mannen met machetes en één met een geweer sprongen uit de wagen maar konden alleen het doorrijdend voertuig beschadigen, waarbij de voorruit werd verbrijzeld. In de wagen zat ook medewerker Asunción Martínez. Tijdens de daaropvolgende achtervolging poogden de daders hun voertuig in een ravijn te duwen, wat eveneens nipt mislukte.

Berta Zúniga Cáceres is de dochter van Berta Cáceres Flores, de 44-jarige mensenrechtenactiviste die op 3 maart 2016 werd vermoord door een doodseskader in opdracht van lokale grootgrondbezitters. Het gerechtelijk onderzoek naar die moord ligt volledig stil. Zij was de oprichter en leider van COPINH, de Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras – Civiele Raad van Volks- en Inheemse Organisaties van Honduras. Zij verzette zich ondermeer tegen de vestiging van een elektriciteitscentrale in haar regio, die zware vervuiling met zich mee zou brengen en niet eens stroom zou leveren aan de omliggende dorpen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be