Diepe gedachten over gevaarlijke vrouwen komen er aan

Zegt de naam Sirimavo Bandaranaike u iets? Goeie kans van niet. De weduwe van een mannelijke premier, en de eerste vrouwelijke premier ter wereld. Van Ceylon, dat onder haar bewind Sri Lanka ging heten.
In 1971 kwamen de hooggeschoolde werkloze jongeren in dat land in opstand, onder leiding van een “maoistisch” genoemde partij die heden deel uitmaakt van de regering. Bandaranaike gaf leiding aan de massale internering van de opstandigen in concentratiekampen.

Indira Gandhi, de dochter van (eerdere premier Nehroe, voor de zekerheid), voerde oorlog tegen Pakistan in 1971, voerde een staatsgreep uit compleet met interneringen, “noodtoestand” heette dat, in 1975. Werd dan wel zelf vermoord, jaren later. U herinnert zich haar wellicht.

Golda Meir zegt u waarschijnlijk weer iets meer. Zij was minister-president van Israel ten tijde van de Jom Kippoeroorlog, 1973. Een oorlogspremier. Wat moet er aan toegevoegd worden.

Margaret Thatcher, ze is er nog, en ze voerde oorlog tegen Argentinië, tegen de mijnwerkers, de drukkers, tegen bijna iedereen – de oorlog tegen de bewoners van gemeenten (de council tax riots) overleefde zij politiek niet.

Ziet u, deze vrouwen zullen nooit als “gevaarlijke vrouwen” te kijk worden gezet door een of andere hoogleraar uit – uiteraard, zou ik zeggen – Leiden. Beatrice de Graaf, hoogleraar conflict en veiligheid in historisch perspectief (wat mag dat nou weer wezen?), schrijft over Tanja Nijmeijer en

tien andere vrouwen uit bekende terreurbewegingen zoals de PLO, de IRA, de RAF en de Haagse Hofstadgroep.

Gevaarlijke vrouwen. Guerrilla is sexy, maar De Graaf weet beter. Guerrilla is niet sexy. Maar wel lekker om over te schrijven. Als je kunt kiezen tussen Golda Meir en Leila Khaled neem je toch de laatste, als hoogleraar conflict en veiligheid in historisch perspectief?

En zo marcheert de geëmancipeerde wetenschap voort.

5 gedachten over “Diepe gedachten over gevaarlijke vrouwen komen er aan”

 1. Ja, het zal Leiden weer niet wezen. Maar toevallig werkt de Graaf op de Campus Den Haag, gezeten in het gelijknamige dorp, waar een uitdijend bolwerk van peace, justice en security wordt opgetuigd. Voorzitter van de Adviesraad is niemand minder dan Madeleine Albright, die alles weet van contra-terrorisme. Misschien dat ze die ooit nog ’s in historisch perspectief kan plaatsen.

 2. @2
  Over gevaarlijke vrouwen gesproken; “we think the price is worth it”…

  @1
  Dit is de onbedoelde rode draad van de dag: het glazen plafond en de pseudowetenschap.

 3. Wie is eigenlijk mevrouw Beatrice de Graaf en waar werkt zij voor?

  HET CENTRUM VOOR TERRORISME EN CONTRATERRORISME
  Auteurs: Paul Moussault en Jan Lust
  Honderden bedrijven en instituten, duizenden personen, houden zich bezig met het fenomeen terrorisme. Wie zijn eigenlijk die zelfbenoemde en zo bejubelde terrorisme-experts? Onder deze experts bevinden zich rechtsgeoriënteerde journalisten, politieke analisten, voormalige medewerkers van de militaire en politieke inlichtingendiensten, ultraconservatieve academici, et cetera.
  Sommige hebben direct financieel belang bij het in stand houden van een klimaat van terrorismedreiging. Met behulp van hun gesponsorde organisaties bezoeken deze deskundigen elkanders conferenties en seminars, schrijven recensies en inleidingen voor boeken van collega’s en citeren elkaar veelvuldig. Door dit wederzijdse ondersteuningsnetwerk presenteren ze hun feiten als waarheid en hun aannames en meningen als algemeen geldend.
  Dit Vlugschrift is een tour d’horizon langs het nationale rariteitenkabinet van terrorisme-experts. Het beperkt zich tot slechts enkele personen, de vileinste onder de clowns in het antiterrorismecircus, waarvan de malicieuze wetenschappelijke pretenties, prestaties en bezigheden wel het meest abject te noemen zijn. Een blik achter de schermen van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme.
  ISBN 9789067282550 NUR 697 184 pagina’s EUR 15,00
  PAPIEREN TIJGER • POSTBUS 2599 • 4800 CN BREDA • http://www.papierentijger.org

 4. Wat mevrouw de Graaf hier bezigt is politiek, dus geen wetenschap.

  Mocht nog iemand pretenties hebben – het betreft een gepolitiseerd (in dit geval ultra-rechts) pseudo wetenschap.

Reacties zijn gesloten.