Diepe crisis, maar ook fris geluid van onderuit

‘Kom en laat uw stem horen. Vroegtijdige verkiezingen in 2019. Weg met deze regering! Suriname is van het volk en niet van een kleine elite die zich verrijkt met staatseigendom.’ Dat was de oproep van de Next Generation Movement die in Paramaribo circuleerde. Op 22 en 23 maart betoogden een 200-tal mensen aan de dokter Sophie Redmonstraat aan het monument voor gerechtigheid en vrede tegenover het regeringsgebouw en aan De Nationale Assemblee (DNA) op het Onafhankelijkheidsplein.

De opkomst was niet geweldig – er heerst nog heel wat angst in de samenleving – maar wel indicatief voor een steeds groter wordend ongenoegen. Een derde protestdag is gepland voor 12 april, na de paasdagen. Bij de betoging waren ook politieke kopstukken van de oppositiepartijen aanwezig, maar ze werd toch vooral gedragen door de Next Generation Movement waarvan Xaviera Jessurun de woordvoerster is. Samen met Curtis Hofwijks en Maisha Neus staan ze voor een andere politiek, voor één die van onderuit komt.

‘De straat’ in Paramaribo, goed voor bijna de helft van de totale Surinaamse bevolking, laat van zich horen. Dat gebeurde ook al in het voorjaar van 2017. Een nieuw groeiend maatschappelijk middenveld veroverde toen de straten van de binnenstad met de zeer duidelijke boodschap ‘We zijn het moe!’ Vakbondsleiders en vertegenwoordigers van burgercomités werden onzacht van de straat geplukt. Dat overkwam onder meer onderwijsvakbondsleider Wilgo Valies en enkele jonge actievoerders, onder wie Curtis Hofwijks, Maisha Neus en Bryan Boerleider die werden gearresteerd en in een politiebusje gesmeten. Deze jongere generatie treedt duidelijk meer en meer op de voorgrond.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be