Dichteres Dareen Tatour in gevecht tegen haar publicatieverbod

In januari was Dareen Tatour ineens in Nederland. Vanuit het niets stond ze op 17 januari in het oog van de schijnwerpers op het “Winternachten” festival in Den Haag. Net uit de Israelische gevangenis waar ze twee maanden in had gezeten – van de vijf – was ze uitverkoren om, samen met de Nicaraguaanse Gioconda Belli op dit festival de ”Oxfam Novib PEN Award” in ontvangst te komen nemen. Een derde PEN Award ging naar de Italiaanse schrijver Roberto Saviano, maar die kon niet aanwezig zijn, omdat hij sinds de publicatie van zijn boek Gomorrah in 2006 onder politiebescherming leeft.
”De prijs was voor mij ook een verrassing,” zegt Dareen als ik zeg dat ik pas op de dag dat ze hem kreeg ervan hoorde. ”Ik hoorde het ook heel kort van tevoren. Maar PEN International heeft zich wel voor me ingespannen de tijd dat ik gevangen zat. En PEN en Oxfam Novib hebben een band met elkaar.”

– Lees verder bij de bron, Abu Pessoptimist