Derde fase Venezolaanse coup verwacht op zaterdag 6 april

De zelfbenoemde interimpresident van Venezuela Juan Guaidó heeft aangekondigd dat hij a.s. zaterdag (6 april) het startsein zal geven voor “Operatie Vrijheid”.

Die operatie wordt volgens Guaidó geleid door zogenaamde ‘Vrijheid- en Hulpcomités’, die op hun beurt ‘Vrijheidscellen’ in het hele land oprichten. Deze cellen komen in actie wanneer Guaidó op 6 april het signaal geeft en een grootschalig protest van de Venezolaanse gemeenschap denkt te lanceren.

Guaidó’s plan gaat ervan uit dat het Venezolaanse leger zijn kant kiest, maar zijn gehamer op het feit dat “alle opties nog op tafel liggen” (d.w.z. buitenlandse militaire interventie) onthult zijn ongeduld met het leger, dat trouw bleef aan Maduro gedurende Guaidó’s “interim presidentschap.”

Hij deed overigens deze aankondiging al een week geleden in een twitterbericht in het Spaans:

Op 6 april vinden de eerste tactische acties van de #OperaciónLibertad plaats in het hele land. Die dag moeten we klaar zijn, voorbereid en georganiseerd, met de comités voor Hulp en Vrijheid reeds gevormd.

De redding van Venezuela ligt in onze handen!

!#VamosOperaciónLibertadpic.twitter.com/V20vpocV4w

— Juan Guaidó (@jguaido) March 27, 2019

Deze provocatie aan de regering van Maduro zou de derde poging van Guaidó met hulp van de VS worden om de macht in Venezuela over te nemen. De eerste twee pogingen: 1- het zichzelf uitroepen tot president plus het overlopen van het leger, en 2- de zogenaamde hulpactie op de grens met Columbia, mislukten jammerlijk. Ook de (veronderstelde) sabotage van de oppositie van het elektriciteitsnet van Venezuela heeft niet echt het gewenste resultaat gehad.

Deze nieuwe fase “Operatie Vrijheid”wordt uitgebreid ondersteund door USAID (‘Agency for International Development’) en zusterorganisatie NED (‘National Endowment for Democracy’), beiden mantelorganisaties van de CIA, die in het verleden vaker betrokken waren bij ‘regime-changes’.

Deze openlijke aanval op de Venezolaanse regering door Guaidó zal wellicht de reden zijn geweest om hem op 3 april zijn parlementaire onschendbaarheid te ontnemen (op verzoek van het hooggerechtshof), zodat hij kan worden aangehouden en aangeklaagd.

Uitgebreidere informatie over de achtergronden van “Operatie Vrijheid” kan men vinden in een artikel van Whitney Webb (mintpressnews, 29 maart 2019) , dat vertaald is op vertaalslag