Demonstraties bij 100 jaar Balfour

Donderdag was de 100ste verjaardag van de ”Balfour Declaration”, de verklaring gericht aan de Britse zionisten waarbij Groot Brittannië op zich nam behulpzaam te zijn bij het stichten van ”nationaal Joods tehuis” in Palestina. Het werd de basis van het Britse mandaat over Palestina en het begin van de opbouw van een Joodse staat, waarmee de Palestijnse onafhankelijkheid onmogelijk werd gemaakt en de oorspronkelijke bevolking (grotendeels) werd verdreven. Palestijnen hielden daarom donderdag vreedzame protestmarsen. Duizenden namen eraan deel in steden als Nablus, Ramallah, Jenin, Bethlehem, Tubas, al-Khalil (Hebron) en Jericho.

Overheidsinstellingen gaven vrij. Ook werd een marathon gehouden onder de titel ”De marathon van de verwerping van Balfour”.
In Engeland hield de Britse politieke top echter vandaag een feestelijk diner, onder leiding van premier May die had gezegd ”trots op de Verklaring” te zijn. Gast was de Israelische premier Benjamin Netanyahu. De leiding van Labour weigerde deel te nemen. Zij vindt de verjaardag van de verklaring allerminst een feestje waard.

Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist