Demonstratie tegen Swarte Pyt (zwarte piet) in Grou (gemeente Leeuwarden).

Een beetje laat, maar beter laat dan nooit, om eens een wijd openstaande deur in te trappen. Oproep van KOZP Fryslân/Groningen.

Wij verzamelen om 08.00 in Groningen, en om 09.00 in Leeuwarden

voor de kick off van ons vreedzame protest tegen de racistische karikatuur van Swarte Pyt.

De exacte locaties in Groningen en Leeuwarden worden pas na aanmelding via de mail bekend gemaakt.

Het Friese dorp Grou kent een variant op het Sinterklaasfeest: het Sint Piterfeest. Deze Sint Piter heeft slechts één zwarte piet (Swarte Pyt in het Fries), maar dat is er natuurlijk nog steeds één teveel.

Daarom hebben activisten uit Leeuwarden en Groningen, die op 17 november vorig jaar demonstreerden in de betreffende steden, het initiatief genomen voor een demo tijdens de intocht van Sint Piter op 9 februari aanstaande. Het samenwerkingsverband tussen de twee groepen heeft als actienaam Kick Out Swarte Pyt, als knipoog naar de randstedelijke KOZP.

Voor het vervoer naar Grou wil Kick Out Swarte Pyt gebruik maken van een bus. Die bus vertrekt vanuit Groningen en maakt een stop in Leeuwarden. De precieze vertreklocaties en vertrektijden in de verschillende steden worden zo spoedig mogelijk per mail bekend gemaakt. Het wordt demonstranten sterk ontraden om op eigen gelegenheid naar de demonstratieplek in Grou te reizen.

De huur van de bus wordt in principe bekostigd door KOZP / Zwarte Piet is Racisme. Kick Out Swarte Pyt wil echter de demonstratie in Grou (en andere acties in de toekomst) zoveel mogelijk op eigen kracht organiseren. Daarom worden de demonstranten om een financiële bijdrage gevraagd. Die vrijwillige bijdrage kan in de bus worden gedaan bij één van de organisatoren.

MELD JE SVP SNEL AAN ALS JE INTERESSE HEBT IN DE DEMO IN GROU !!

VERMELD HIERBIJ:
JE NAAM + HET AANTAL MENSEN MET WIE JE KOMT +
IN WELKE STAD JE OP DE BUS STAPT (GRONINGEN of LEEUWARDEN) !

Dit kan via het emailadres: koswartepyt@gmail.com

Praktische informatie

Principes van vreedzaam protest

Een vreedzaam protest is wat wij nastreven. KOSP is niet uit op gewelddadige activiteiten, rellen, delicten of andere vormen van protest die tot onnodige provocatie en agressie kunnen leiden. Wij vragen iedereen om zijn of haar (letterlijke) strijdbijl thuis te laten en met een goed, rustig en vreedzaam hart zijn of haar mening te uiten. Houd het positief en kijk uit met provocerende uitspraken.

Lees op de website de principes voor vreedzaam protest.

Statement Amnesty International: Rutte moet zich uitspreken over Zwarte Piet-demonstraties

Met vriendelijke groet,
Jerry, Dimitri en Joyce

P.S. Het aanmelden via de mail is ontzettend belangrijk omdat wij op deze manier zicht krijgen op hoeveel demonstranten we per locatie moeten oppikken met de bus.

Meer op feestboek