Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG)

Dat de onrust rond de komst van grote groepen vluchtelingen naar Nederland koren op de molen van bestaande extreemrechtse organisaties is, is zacht uitgedrukt. Van neonazi’s tot aan de PVV komen rechtsextremisten in actie. Ze sluiten zich aan bij protesten, ze organiseren zelf acties en bemoeien zich met lokale initiatieven van boze buurtbewoners. Maar bovenal proberen ze deze onrust binnen hun eigen politieke straatje te kanaliseren, op zoek naar succes, steun en nieuwe aanwas. Maar daar blijft het niet bij. Naast bestaande extreemrechtse organisaties, ontstaan er ook nieuwe groepen, waarvan ‘Demonstranten Tegen Gemeenten’ (DTG) momenteel één van de actiefste is.

In september 2015 maakt de gemeente Enschede bekend dat er een asielzoekerscentrum (AZC) voor 600 personen gebouwd gaat worden bij een bedrijventerrein aan de oostkant van de stad. In de nabij gelegen wijk Dolphia ontstaat vervolgens onrust over dit besluit en worden er acties gevoerd . Een inspraakavond verloopt onrustig, er worden leegstaande huizen met leuzen beklad, er verschijnen spandoeken in de straten met teksten tegen vluchtelingen en tegen het gemeentebestuur, een wethouder wordt met de dood bedreigd en er worden varkenskoppen neergelegd bij het terrein waar het AZC moet komen. Eind oktober ontstaat vanuit de wijk de groep ‘Dolphia Tegen Gemeente’ (DTG) om het buurtverzet een gezicht te geven.

Op 31 oktober volgt een demonstratie georganiseerd door ‘AZC Alert Enschede’. Er komen ongeveer 400 personen af op dit protest tegen de AZC-plannen. De demonstranten worden toegesproken door PVV-Statenlid Edgar Mulder, Kamerlid Louis Bontes, raadslid Paul Meijer van Forza! Haarlemmermeer en Kim de Jong van DTG. DTG was naast deze spreekster ook ruim vertegenwoordigd bij deze demonstratie en herkenbaar aan shirts met de afkorting DTG en een logo van een pitbull. Er blijken echter niet alleen inwoners van Dolphia de straat op te zijn gekomen. Er zijn voorafgaand aan de demonstratie geruchten verspreid dat linkse tegendemonstranten, deels uit Duitsland, ook naar de stad zullen komen. Ook al blijkt daar op de dag zelf niks van te kloppen, het gerucht heeft wel het nodige effect. Groepen die om verschillende redenen zin hebben om op de vuist te gaan met tegendemonstranten komen namelijk ook op de demonstratie af.

Verder lezen bij de bron, KAFKA