Demonstranten in Iran verdienen solidariteit. Geen hypocrisie, geen oorlog

De protesten die de afgelopen dagen in tientallen steden in Iran plaatsvonden verdienen uitgesproken steun van iedereen die vrijheidsliefde voelt en solidariteit tegenover uitpersing en overheersing belangrijk vindt. Maar niet elke steun is even nuttig. Niet elke uitgesproken steunoproep verdient evenveel waardering. Dan zeg ik het nog voorzichtig. Want er doen intussen oproepen de ronde die hypocriet zijn, en die de situatie erger dreigen te maken als ze door bijbehorende daden worden gevolgd.

Dat geldt natuurlijk voor de praat van Trump. Die deed op de derde dag van de demonstraties een tweet de digitale deur uit waarin hij waarschuwde dat de regering van Iran “de rechten van hun volk dienden te respecteren, inclusief hun recht zich vrij uit te drukken. De wereld kijkt toe!”. Dat roept een president wiens politie het recht van mensen in de VS om zich in vrijheid uit te drukken, keer op keer beantwoordt met kloppartijen, arrestaties en pepperspray. En dat niet alleen. Matthew Nussbaum helpt ons op de website Politico fijntjes eraan herinneren hoe Trump reageerde toen mensen na zijn verkiezing demonstrerend de straat op gingen: “Very unfair!” twitterde hij destijds. “Trump steunt protesterenden – zolang ze niet tegen hem protesteren”, aldus de kop van het stuk.

Relevant in dit opzicht: momenteel loopt een proces tegen 200 mensen die op de dag van Trumps in huldiging demonstreerden, ingesloten werden door politie en met grof geweld gearresteerd. Omdat er bij die demonstratie enkele ruiten kapot gingen, worden alle mensen uit de groep van deelname aan rellen beschuldigd. Vorige maand heeft een jury zes van deze mensen overigens al van alle aanklachten vrijgesproken. Gelukkig maar! Dit verandert echter aan de repressieve houding van de Amerikaanse staat, haar politie en haar president wezenlijk niets.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr