Democratische Partij heeft Bernie Sanders tegengewerkt bij voorverkiezingen

Als u Bernie Sandersfans volgt op Facebook heeft u al heel lang geruchten gehoord over tegenwerking van de Democratische Partij die ondergronds gaande zou zijn. Wikileaks heeft nu een publicatie gedaan waaruit blijkt dat die geruchten in elk geval deels op waarheid berusten.

Vooral de voorzitster van de Democratic National Convention, Debbie Wasserman Schultz moest het ontgelden bij die geruchten, en naar nu blijkt terecht:

Schultz is al langer een steen des aanstoots van Sanders-aanhangers, en de mails laten zien dat ze zich stoorde aan de Sanders-campagne. Ze noemt campagneleider Jeff Weaver een ‘verdomde leugenaar’ en schreef Sanders al af (‘Die wordt geen president’) toen hij nog in de race was. (Volkskrant)

Zij is in elk geval al geschrapt van de sprekerslijst op de conventie. De pro-Sanders-Democraten zijn nog steeds van plan bij de Democratische Conventie aanstaande week een voorstel in te dienen om de zogenaamde supergedelegeerden, gedelegeerden die onafhankelijk van de stemmingen mogen bepalen voor welke kandidaat ze stemmen, af te schaffen. Vooral die waren namelijk grotendeels bij voorbaat al voor Clinton.

“Het is me wat, met die Amerikaanse democratie”, zult u nu wellicht hoofdschuddend mompelen, totdat u beseft dat de Nederlandse kiezer er vaak helemaal niet aan te pas komt bij het aanstellen van een nieuwe lijsttrekker.