Heb de uitgelekte discussiestukken gelezen van Hero Brinkman en Martin Bosma. Ze zijn te vinden op de site van Een Vandaag, met een link naar pdf-documenten.
Interessant is welke argumenten Bosma aandraagt voor zijn verzet tegen het omvormen van de PVV tot politieke partij. Hij zegt bijvoorbeeld dat de Nederlandse partijen samen maar 30.000 actieve leden hebben, en dus maar een flintertje van alle kiezers vertegenwoordigen. Dat zou kunnen, maar het is geen argument dat mij over de streep trekt.
De keuze voor een lidmaatschap is al een statement . Niet iedereen heeft altijd de tijd en de gelegenheid om zich actief voor een partij in te zetten, maar dat kan tijdens iemands leven veranderen. Bovendien kan dat activisme op diverse manieren naar buiten komen; van het spreekwoordelijke foldertje in de bus doen, tot je kennis ter beschikking stellen aan de organisatie.
Bosma gelooft niet in het voortbestaan van de politieke partijen. Volgens Bosma zijn partijen enerzijds applausmachines die achterkamertjesbeslissingen goedkeuren, anderzins baantjesmachines die goedbetaalde banen regelen. Allemaal waar natuurlijk, maar hoe kun je, op een andere manier, al debatterend en afwegingen makend, anders tot een samenhangend beleid komen?
Volgens Bosma kan dat door middel van raadplegingen van de achterban via de sociale media. Zou kunnen, hoewel je de echte ingewikkelde discussies moeilijk via de sociale media kunt voeren. Hoe ga je om met het dilemma kernenergie, bijvoorbeeld? Dat gaat verder dan ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden in een poll. Waarbij ook een rol speelt dat sommige mensen nu eenmaal meer verstand hebben van sommige zaken, dan andere mensen. Er zijn beleidsterreinen, zoals bijvoorbeeld die kernenergie, waar het van belang is mee te wegen wat diverse deskundigen ervan zeggen. Je kunt, ook als moderne burger, niet overal zoveel verstand van hebben dat je een beslissing kunt nemen op basis van iets anders dan je buikgevoel.
Hiernaast heeft Martin Bosma een angst voor ‘buitenstaanders’, en vreest hij ‘infiltranten’. Dat is raar. Die anderhalf miljoen kiezers die toch echt op 9 juni 2010 op de PVV hebben gestemd, daar kunnen toch voldoende personen tussen zitten die in een toekomstige partij actief willen zijn? Je kunt die mensen toch serieus nemen in hun democratische rechten en plichten om mee te praten?
Goed. Hero Brinkman stelt hier tegenover dat de partij democratischer moet worden, én dat de fractie democratischer moet worden. Meer zoals in alle andere partijen dus.
Nu ben ik echt geen fan van Hero Brinkman, maar hij vertegenwoordigt de redelijkheid hier. Hij wil openheid, meer mogelijkheden om naar buiten te treden, minder lopen aan de leiband van Wilders, meer discussie of de PVV een rechts volkspartij is of een anti-islampartij en – zeker interessant – meer financiële transparantie over wat er eigenlijk met het geld van de PVV’ers in de Kamer gebeurt. Dat komt terecht in een stichting, met drie Kamerleden in het bestuur, en anderen kunnen daar niets over zeggen.
Dit is de werkelijke strijd in die partij – die geen partij is. Als Brinkman wint, zou de PVV best een lange toekomst voor zich kunnen hebben. Als waarschijnlijk een gematigder versie van dehuidige PVV, enerzijds rechts van de VVD, anderzijds links van de SP. Dat kristalliseert zich op termijn wel uit. Indien Bosma wint, stort het hele kaartenhuis vroeger of later in elkaar. De lijn-Bosma is de lijn van de zuiveringen, waarbij degenen die niet honderd procent denken zoals hij en Geert, eruit worden gegooid. Op het laatst houdt je dan een paranoïde, klein clubje over. En paranoïde clubjes hebben nogal eens de neiging om de kiezersgunst te verliezen.
Toepasselijke quote:
Dommocratie : Kiezers-inspraak en politiek meebesturen volgens het simplistisch PVV-model
Ben benieuwd, wanneer de Nacht van de Lange Messen zal plaatsvinden…
@2 ik denk dat ze daar te fatsoenlijk voor zijn. Ik had bijvoorbeeld het vertrek van Lucassen voorspeld en kreeg ongelijk.
#2 en 3 Te fatsoenlijk 💡 Nee, ze hebben het nog niet aangedurfd of ze hebben de mensen er nog niet voor.
Ook leuk is dat Brinkman een aantal keren schrijft dat hij zich zorgen maakt over de opvolging van Wilders, mocht er iets met Geert gebeuren. Hij ziet in de huidige fractie geen opvolger – staat er twee of drie keer in.
Dat zal Martin Bosma echt ràzend gemaakt hebben, als het ”intelluele geweten” van de PVV.
Goed punt 😮
#5 Heks, ja lachen hè? 😈
Boze heks Schreef:
Eigenlijk zou Wilders volgens stokoude PVV traditie hierop een aangifte voor bedreiging moeten doen en de OM op de gebruikelijke wijze dit toespelen.
Weten jullie nog dat enige tijd geleden iemand had naast een portret van Wilders paar kaarsjes geplaatst. Na aangifte voor bedreiging van Wilders heeft de OM de auteur ervan aangeklaagd en veroordeeld gekregen. (!??!)
Hier doet Brinkman nog een schepje bovenop met zijn toespelingen en uitspraken, toch?