Deliveroo-koeriers protesteren tegen gedwongen freelance statuut

Het rommelt al even bij het koeriersbedrijf Deliveroo. Op de app kan je amper nog bestellen. Zitten de examens er voor iets tussen of heeft het allemaal te maken met de eenzijdige aankondiging van Deliveroo om alle koeriers te verplichten als zelfstandige te werken vanaf eind januari en ze voortaan enkel te vergoeden per rit in plaats van per uur? De aankondiging zorgt voor veel ongenoegen. Op maandag 8 januari kwamen ze met tientallen op straat in Brussel en de koeriers dreigen ook komend weekend met een staking.

De fietskoeriers verdienen nu gemiddeld 7,25 euro per uur bruto maar met het zelfstandige statuut en een nul-urencontract zullen ze 5 euro bruto per levering krijgen. Dat zorgt voor veel onzekerheid bij de Deliveroo-fietsers. Velen zoeken hun heil bij andere spelers binnen de sector of haken af.

“Onder het mom van meer vrijheid probeert Deliveroo haar maatregelen goed te praten. Maar dat zorg alleen voor meer kosten voor de koeriers. Zelfs de ongevallenverzekering die ze nu aan de zelfstandigen wil bieden is louche en dekt niet alle kosten”, zegt Rik Potoms van het koerierscollectief dat de Brusselse betoging op maandag 8 januari heeft georganiseerd.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be