Debat Tweede Kamer over zaak-Wilders pas na uitspraak rechtbank

De Tweede Kamer gaat pas ná een uitspraak van de rechter in debat over de zaak-Wilders. Afgelopen week ontstond in domrechtse kringen wat opschudding toen bleek dat ambtenaren van het Ministerie van Veiligheid en Justitie bij het OM hadden aangedrongen op vervolging van Wilders wegens diens ‘minder Marokkanen’ uitspraak. Ons lijkt het een prima zaak dat topambtenaren een pesthekel hebben aan de meest prominente fascist van Nederland, maar die mening wordt helaas niet breed gedeeld.

Wilders moet daar tegenover de rechter verantwoording over afleggen. De rechtbank pakt hem met fluwelen handschoenen aan, maar uiteraard schreeuwen Wilders en in zijn kielzog het Telegraafplebs nu moord en brand.

Wilders, die denkt dat hij de reïncarnatie van Jezus is, reageerde zogenaamd geschokt op het voornemen van de Tweede Kamer: “Het is alsof je tegen iemand die ter dood veroordeeld is zegt: we kijken of er iets niet klopt, maar dan na je executie”.

VVD, CDA, D66, CU en Denk willen wachten tot het proces afgelopen is. Van de andere partijen had het debat nu al plaats mogen vinden. Uiteraard zijn SP en PvdA – altijd bereid de populist uit te hangen – vóór een debat.