De Zorgkostenquiz van Krapuul

Er bestaat in dit land het Landelijk Overleg Co-assistenten, afgekort: LOCA. Artsen in opleiding die ondanks de naam van hun club niet gek zijn, althans dat hopen we dan maar. Jaarlijks houdt het LOCA een enquête onder alle co-assistenten, het laatste onderzoek ging over hun kostenbewustzijn. Niet of ze weten wat de kosten van een onderzoekje zus of zo zijn, nee, over het bewustzijn dat zich bezighoudt met kosten. Ik wist niet dat de hersenen daartoe een aparte afdeling hebben, maar volgens Schippers wél die het ontwikkelen van de poenafdeling in de hersenen uiteraard erg belangrijk vindt. Alsof artsen in opleiding niets beters te doen hebben zou je zeggen.

Bijna alle coassistenten willen zélf meer onderwijs over zorgkosten, maar liefst 95 % van de ondervraagden. E.Schippers, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport pleit in een kamerbrief uit april 2012 (.pdf) voor verbetering van dit kostenbewustzijn. Wat me opvalt is dat er nergens in de enquête wordt gevraagd naar hun eigen inkomen of dat van bestuurders in de zorgmaffia. Ook niet naar de ellende als gevolg van de gigantische bureaucratie. Nee, daar zitten de kosten uiteraard niet in zoals u begrijpt.zorgkosten

Minder onderzoeken moeten we zelf gaan willen, dat is het beste. Eigenlijk een verschraling van de zorg gedragen door de artsen en patiënten zelf, ontdaan van enige politieke context. Eigenlijk zou het” prachtig” zijn als er een arts aan uw bed staat die u beziet als een liggende kostenlastpost.

De ziekte die Kapitalisme heet mag immers niet worden genoemd, is niet  bestaand en heeft dus geen behandeling of onderzoek nodig. Vier vragen ga ik voorleggen, ik weet de uitslag en u bent uiteraard goudeerlijk en zoekt niet naar de prijs op het internet. Wat kost denkt u:

1. Een bloedkweek op standaard pathogenen ( ziekteverwekkers, LRD).

2. Een CT-scan van de hersenen en schedel waar geen contrastvloeistof bij wordt gebruikt.

3. Een Röntgenfoto.

4. Een maand maagzuurremmers ( Pantoprazol).

U verdient slechts eeuwige roem, maar ik ben erg benieuwd naar uw schattingen. Ik zal de kostenlijst volgende week publiceren.

12 gedachten over “De Zorgkostenquiz van Krapuul”

 1. Prachtig artikel LRD omdat je de kern van het probleem raakt: Transparantie en Kosten.

  Indien je verder in het probleem gaat graven ga je vol verbazing ontdekken dat meest winstgevende partijen in het spel van de totalitaire neoliberale corporatieve zorg (TNCZ), deze financiële partijen die jaarlijks honderden miljoenen open oproepen geen enkele Transparantie hebben.

  Om over de kosten in de gezondheidszorg te beginnen te praten moet men eerst de hele structurele gebeuren van de zorgverzekeraars en alle winstmechanismen ervan onder het licht plaatsen. Dit is nog niet gebeurd. Waarom moet het gebeuren?

  Omdat dit de meest verzwegen factor voor de bepaling van de KWALITEIT en pas dan van de prijzen in de gezondheidszorg is.

 2. Heel interessant onderwerp. Goed dat je er aandacht aan besteed.

  Ik denk dat het kostenbewustzijn van artsen in de eigen staart bijt. Doordat er aandacht voor komt, zullen ook over allerlei onnodige medische onderzoeken vragen worden gesteld. En zo verder, wat nexus aangeeft, komt ook de structuur van de winstmakerij im Frage. Het zal helpen het beperkte geld voor de gezondheidszorg zo efficiënt mogelijk te verdelen.

  Is het geld dan beperkt? Ja, dat is het zeker. JSF-straaljagers hebben prioriteit.

 3. Ik heb met alle vier te maken gehad, bij 2 heb ik een keer gezegd dat ik het afblies toen de röntgenologe mij vlak voordat ik erin geschoven zou worden vroeg of ik overgevoelig was voor de vloeistof. Ja, het heeft de kwaal waarnaar ze (niet) aan het zoeken waren verergerd. En 4 was ook om de gevolgen van een behandeling te bestrijden, zo houden ze het systeem goed gaande.
  4. 150 euri
  3. 700 euri
  2. 1200 euri
  1. 600 euri

  Het blijven slagen in de lucht, die maagzuurremmers had ik van de verpakking kunnen weten

 4. Goed, ik laat het gansche land niet langer in spanning:

  1. € 1,82.

  2. € 198.04

  3. € 52.08

  4. € 0,83

  Weinig hè? Daar zitten de hoge kosten van de zorg dus niet in. Hier in .pdf te downloaden onder: Het onderzoek van LOCA (PDF)

 5. K. ’t Jong

  Jij bent de winnaar van het kunstgebit, en niet zomaar eentje, nee, de kleur van de tanden wordt helemaal passend gemaakt aan je bankstel of behang! Zelfs groene of oranje tanden, zelfs een mix, alles is mogelijk want het is 2014!

 6. “Eigenlijk zou het prachtig zijn als er een arts aan uw bed staat die u beziet als een liggende kostenlastpost.”
  Nou toch liever niet hoor, dat is letterlijk levensgevaarlijk.

 7. Goed aanzet om Schippers te vragen om de jaarrekeningen van verzekeraars en ambtenaren openbaar te maken ter beoordeling van de marges en bijkomende kosten in de zorg.

 8. Le Roi, bij die kosten van…zit daar tevens de bedragen aan toeslagen/ bonussen inbegrepen? (partially kiddin’)

  Overigens vallen de kosten voor een CT-scan me eigenlijk nog mee.

Reacties zijn gesloten.