De zelfmoord op Sandra Bland

Sandra Bland, BlackLivesMatter-activiste, werd op 10 juli jongstleden aan de kant gereden door een staatssmeris van Texas (“state trooper”). Het nalaten van richting aangeven bij het wisselen van rijstrook is voor zwarte mensen in de VS een misdrijf waarop in laatste instantie de doodstraf blijkt te staan. “Driving while black” is in het algemeen gevaarlijk. De smeris beval de chauffeuse haar sigaret uit te doen en toen zij dit weigerde (“waarom zou ik, in mijn eigen auto?”) moest zij haar auto uit en werd zij tegen de grond geramd.
Drie dagen later was zij dood. Gezelfmoord. Er was heel merkwaardig een plastic zakje in haar cel aanwezig en daarmee kun je zelfmoord plegen.
Een eerste sectie heeft het verhaal over zelfmoord bevestigd, de uitslag van een tweede wordt niet bekendgemaakt.

Een verpleegkundige die in het gevangeniswezen in de VS heeft gewerkt doet een boekje open over de sociopathie van de smeris in het algemeen. Hij heeft het elders zien gebeuren, meermalen.
Hier zet hij uiteen hoe het gaat en hoe het hoogstwaarschijnlijk in het geval van Sandra Bland is gegaan. Seksuele intimidatie speelt een grote rol.

Deze cartoon vat samen waarom BlackLivesMatter een zaak is in de VS.

Terwijl ik dit voorbereid komt dit binnen. “NativeLivesMatter”, “BlackLivesMatter”.