De wereldallure van de Amsterdamse Mauritskade

264px-Ingang_TropenmuseumZo´n dag die begint met ongeloof en een tot twee keer toe bij starten vastlopende computer. Een dag waarbij je tralala moet doen want het is Valentijnsdag en ze hebben uitgevonden dat er lekker veel geld te verdienen valt met een Heilige Martelaar die weliswaar nooit bestaan heeft maar die toch mooi patroonheilige is voor de winkelketens die al die lui die vast wel een heel jaar bij elkaar blijven, kunnen bedienen. Radio 5 Nostalgia jengelt een jingle “De mooiste herinneringen” en laat vervolgens fijn Give up your guns van de Buoys horen. Weet je nog oudje, van die gijzeling van schoolkinderen en treinreizigers tegelijk op verkiezingsdag 1977? Mooi was dat, niet.

Wakker worden in Gesticht Nederland. Het “NOS-journaal” na de drie piepjes (want bij zes denken we dat het zes uur is en bij drie niet dat het drie uur is) opent met het bericht dat vier instituten op het gebied van de “geesteswetenschappen” (ook alweer zoiets) worden samengeveegd in het Tropeninstituut in Amsterdam. Want ja, er is geen Tropeninstituut meer sinds besloten is dat er lekker veel geld verdiend moet worden door Bruin II. Wat een kansen biedt die samenvoeging!

‘Het zal een modern instituut met wereldallure worden, waarop internationale jonge wetenschappers afkomen.’

Weet u waar ik aan moet denken als ik die zin lees? Aan het Tropeninstituut. Dat was een modern instituut met wereldallure waar jonge wetenschapslieden uit de hele wereld op afkwamen. Maar ja, dat moest weg, er was nog plaats voor de boeken in Alexandrië, waar het bibliotheekwezen tenslotte ooit begonnen is. Dat woord “wetenschappers” ook – en dit gezegd door zekere Gunning, toch een naam waar heel wat voorgangers (in meer dan een zin) aan vastzitten. Gunning gaat de fusie die geen fusie mag heten leiden (“hij is verantwoordelijk voor het project”).

Wat vegen ze bij elkaar in het gebouw aan de Amsterdamse Mauritskade?

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), het Meertens Instituut (taal en cultuur), het Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis in Den Haag, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en het Netherlands Institute for Advanced Studies (NIAS).

Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) doet mee maar blijft wel waar het is. Begrijpt u wel?
Nu heb ik geleerd te tellen toen de basisacademie nog lagere school heette dus ik zal het wel niet goed doen, maar ik tel vijf zoniet zes instituten, niet vier. Wat hebben ze met elkaar te maken behalve dat ze onder de paraplu van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen vallen (wat niet gold voor het Tropeninstituut)? Maakt niet uit, Gunning gaat alvast kwijlen bij het idee van internationale jonge wetenschappers die op dit instituut met wereldallure afkomen. Het geheel zal Joemenneties Senter gaan heten want het staat aan de Mauritskade.

Nu het nog aan een zijarm van het IJ staat ga ik nog even naar het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis vandaag. Want ja, bij die wereldallure en al die jonge internationale schetenwappers past een speurend fossiel als ik niet. Tot later, mensen…

Het hele treurigstemmende verhaal dat naar een Kwaliteitskrant is doorgespeeld staat hier.

3 gedachten over “De wereldallure van de Amsterdamse Mauritskade”

Reacties zijn gesloten.