De verwevenheid tussen multinationals en regeringen

In deze tijd van protesten tegen TTIP en schandalen in de auto-industrie, raden Naomi Klein en Noam Chomsky het nieuwe boek van Susan George aan. En terecht. Deze bekende activiste en wetenschapper – voorzitter van het wereldwijde netwerk Transnational Institute en betrokken bij Attac – richt zich deze keer op de toenemende verwevenheid van grote bedrijven (George spreekt van ’transnationals’ of TNC’s), regeringen en allerhande internationale instellingen.

Een ondoorzichtige, illegale verwevenheid die de laatste restjes democratie nog verder dreigen uit te hollen. Het gaat hierbij om één van de belangrijke kenmerken van het agressieve neoliberalisme, of zoals George het noemt “the Great Neoliberal Regression”.

Susan George geeft vele voorbeelden van hoe werelds grootste kapitalistische bedrijven op vele terreinen en in vele sectoren met elkaar overleggen en hoe zij – als bedrijf of als sector – proberen om wet- en regelgeving overal te beïnvloeden en naar hun hand te zetten. Dat gebeurt achter gesloten deuren op het World Economic Forum in Davos (George spreekt over de ‘Davos klasse’ die daar sinds 1971 bijeenkomt), in Washington en in Brussel bij de Europese Unie en ook steeds meer in het kader van de Verenigde Naties. Davos is nu bezig met een “Global Redesign Initiative” om de economische, sociale en politieke machtsverhoudingen in de wereld nog meer te verschuiven in het belang van het kapitaal. Het helpt dat er tal van persoonlijke unies bestaan van mensen die tegelijkertijd of afwisselend in de politiek werken en bij een multinational.

Lees verder bij de bron van dit artikel, Solidariteit