De veranderingen van het PGB in de praktijk (2)

De reacties op de eerste aflevering van het verhaal deden me erg goed, waarvoor nogmaals mijn dank aan allen die reageerden. De laatste dagen was ik hoofdzakelijk bezig om de bureaucratische rotzooi te regelen die de beslissing van het CIZ om niet langer Verpleegkunde vanuit de AWBZ te indiceren veroorzaakte. Zo ging ik in beroep bij het CIZ, een heel gedoe want je moet uiteraard een motivatie geven passend binnen het kader waarin zij bepaalden dat de aanvraag werd afgewezen. Je kan niet zomaar vragen of ze van de pot gerukt zijn, dat vinden ze niet leuk en dan wordt het bezwaarschrift niet ontvankelijk verklaard.138874_fr_files

Weer een pak papieren aangetekend verstuurd en maar afwachten. De kans op succes is nihil, maar ja, je moet toch wat. Het Cystic-Fibrosiscentrum wordt zelf ook dol van alle wijzigingen binnen de zorgwetten en ze kunnen hun eigen tent amper draaiende houden. Van mijn longarts die ik vroeg om een reactie hoorde ik (nog?) niets.

Een aantal uren persoonlijke verzorging werd nog wel toegewezen vanuit het AWBZ per 26-05-2014, en dat leidt dan direct tot een hoop formulierengedoe richting de Sociale Verzekeringsbank. Van de hulp die dit kan blijven doen moet het arbeidscontract worden gewijzigd, het loon flink verlaagd en de zorgfunctie veranderd. Weer een pak papieren de deur uit. De andere hulpverlener kan ik pas ontslaan per 1-06-2014. Zo zit dat wettelijk, op papier moet alles uiteraard wel kloppen.

Het doorbetalen van de week na het stopzetten van de indicatie komt in ieder geval voor mijn rekening. Dan moet ik nog blij zijn dat ik een schat van een hulp heb die ik moest ontslaan, want hij zou ook bezwaar kunnen maken en dan moet ik naar het UWV om een ontslagvergunning aan te  vragen en zelf minimaal nog een maand loon doorbetalen. Wel moet hij een papier ondertekenen dat hij afziet van iedere claim. Weer een papier de deur uit. Er wordt onderzocht of hij een WW-uitkering aan kan vragen met alle ellende van dien, want als er een oplossing gevonden zou worden kan hij niet zomaar bij mij in dienst terugkomen.

Het CIZ besloot dat ik de soort Verpleegkunde die ik nodig heb door het nieuwe beleid niet langer onder de AWBZ maar onder de zorgverzekeringswetten zou vallen, met name onder artikel 13. Bellen bellen bellen maar ze weten bij het VGZ niet waar ik het over heb. Per Saldo, de belangenbehartiger voor mensen met een PGB dan maar gebeld, dat mag je namelijk 1 keer doen zonder dat je lid bent van die vereniging (met een maximum van 10 euro per gesprek, dat valt qua kosten dan wel weer mee). Ze konden me niet verder helpen, en wilden dit ook eigenlijk niet. Een juridisch adviseur hebben ze wel, maar dan moet je minstens drie maanden PLUS-lid zijn en ik ben niet eens gewoon lid.

Zelf dus maar weer een en ander uitgezocht en de aanvraag naar de afdeling machtigingen van het VGZ gestuurd, dan kijkt een medisch adviseur er al dan niet welwillend naar. Daar gaat weer je hele hebben en houwen op papier naar een groot anoniem kantoor.

Gisteren werd ik gebeld door het VGZ. Een hele lieve vrouw hoor, daar niet van: “Wat ik er van begrijp is dat u in het ziekenhuis heeft gelegen en nu voor maximaal 6 weken wijkverpleging nodig heeft?”  Uhm uhm uhm, nou nee het zit heel anders. Ik moet minimaal twee keer per dag vanwege CF tapotage hebben, noodzakelijk om luchtweginfecties en verdere uitbreiding van longontstekingen te voorkómen.

Ik hoest altijd veel, en de laatste dagen door het gedoe heel erg veel. Toen ik een en ander had uitgelegd zei deze zonder twijfel lieve mevrouw:

“Jee, wat hoest u zeg, daar moet u echt wat aan laten doen hoor, dit is geen verkoudheidje”.   Ik liet de telefoon, zo’n ouderwetse aan een draadje, op de grond vallen van het lachen. Dat is op zich een heel gedoe tijdens hoesten, maar ik kon niet anders.

“hallo” “hallo”?  

Toen ben ik maar de serie Breaking Bad gaan bekijken, daar ben ik nu al zo’n 24 uur aan verslaafd, dat is (óók al) de schuld van JvdH.

9 gedachten over “De veranderingen van het PGB in de praktijk (2)”

  1. Man man man wat een gedoe…

    Die laatste opmerking van die mevrouw kan zo in een sitcom, inderdaad!

  2. Jan, ken jij dit rapport? :

    Dat gaat over deze hele boel, en heet “Advies Bekostiging wijkverpleging in de
    Zorgverzekeringswet Overheveling extramurale verpleging van de AWBZ naar de Zvw ” gemaakt door de Nederlandse Zorg authoriteit * ughe * ughe* 😉 .

    downloaden als .pdf document.

  3. Roi Guillaume A vd Pays Bas krygt naast enkele miljoenen kostenvergoeding per jaar zoon 3000 euri per dag, m.i. zou ie zonder pyn een paar honderd euro kunnen missen ten bate van Le Roi en/of andere mensen waar het geld beter besteed zou zyn

  4. Dat lost de (gemaakte) problemen van het systeem niet op Richard. Het gaat niet om mijzelf maar om aan te tonen hoe verrot onder meer, vrijwel alles eigenlijk, de “zorg” is door dit beleid. Dit laatste aan de kaak moeten/willen stellen is wel “eigenbelang” uiteraard, dat opgeven staat voor mij gelijk aan dood, hersendood, een zombie zijn.

    Zelf vind ik het moeilijk om voortdurend te blijven beseffen dat mensen (zoals bijvoorbeeld die aardige mevrouw bij het VGZ) ook het overzicht kwijt zijn geraakt. Niet allemaal hoor, je hebt er ook echte rotzakken bij die willens en wetens aan het treiteren zijn en daar genoegen in scheppen.

    Politici en beleidsmakers horen dit op te pikken waar ik tot op heden uiteraard nog niets van hoorde ook niet op Twitter, van de SP noch GroenLinks. Voor de tv mooie sier maken, maar in praktijk druk bezig met, ja met wat eigenlijk. Hen neem ik het wél kwalijk. Maar het zou inhouden dat ze moeten concluderen dat die marktwerking/kapitalisme een gedrocht is dat afgeschaft dient te worden. Dat ga ik in dit land niet meer meemaken.

  5. Lrd dank je, kende deze nog niet, altijd leuk leesvoer.

    Ben wel enigszins bekend met de materie, makkelijker kunnen ze ’t niet maken zullen we maar zeggen.

    In Jip en Janneke taal er is nu een giga-stoelendans bezig met verzekeraars/gemeenten en aanbieders en als de muziek stopt zullen we zien waar de zak met 80 miljard neer is gevallen…. en voor de armoedzaaiers onder ons en de lastige patiënten wordt er nog een worst voorgehouden van keuzevrijheid middels PGB, maar, let wel, deze zal héééééééééél streng gecontroleerd gaan worden, alleen als je aantoonbaar 20 afwijzingen van bestaande voorzieningen hebt met onderbouwde motivatie en familieleden moeten al helemaal uitkijken.

  6. Le Roi, ben ik het weer met je eens omdat je de juiste richting in wijst – de politici zijn die de huidige puinhoop de Gezondheidszorg hebben veroorzaakt. Om hun lobby’s perfect te kunnen dienen om zoveel mogelijk poen binnen te mogen halen.

    “Politici en beleidsmakers horen dit op te pikken waar ik tot op heden uiteraard nog niets van hoorde ook niet op Twitter, van de SP noch GroenLinks. Voor de tv mooie sier maken, maar in praktijk druk bezig met, ja met wat eigenlijk. Hen neem ik het wél kwalijk.”

    Met je uitspraak doe je me denken aan een Franse politicus van een nieuwe “burger belang” partij – gisteren aangehoord die bleef beweren dat onze politici gewoon veelvreters zijn die een eigen kaste langzamerhand hebben opgericht waarbij ze lekker uit het walletje blijven eten en vooral steeds eigen belang blijven dienen.

    Dit beeld klopt en de kasten indeling van onze maatschappij wordt steeds doorzichtiger onder de neoliberalen, doch een ding is zeker – deze politici diene hun kiezers zeker niet, enkel aangewezen kleine lobby’s met veel geld, respectievelijk invloed.

  7. juist nexus; huidig links behoort by de zelfde kaste als rechts.
    we krygen een maatschappy van een kleine 20% bovenklasse, 20% middenmoot en de rest op minimum nivo.

  8. Pechtold D66 is geniaal door de kinderen langer te laten studeren verdoezelt ie het tekort van de banen.
    Jan de arbeider en Henk en Ingrid dromen dat hun kinderen ooit tot de bovenlaag zullen horen.
    Mis dus.
    De Elite zal haar kaste altyd beschermen en de gewone mensen weigeren in te zien dat hun voorlieden ze verraden waar we by staan.

Reacties zijn gesloten.