De Uitspraak: Mag de minister Roemeense arbeiders weigeren omdat er ander aanbod is?

Mag de minister tijdelijke werkvergunningen weigeren aan Roemenen omdat er voldoende Nederlandse of arbeiders uit andere EU landen beschikbaar zijn? Met commentaar van NJB-medewerkers Inge van der Vlies, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en Michiel van Emmerik, universitair hoofddocent staatsrecht aan de Universiteit van Leiden.

De Zaak. Een boomkweker wil graag zes Roemenen gedurende een half jaar in zijn bedrijf laten werken als ‘medewerker boomteelt/vaste planten’. Het UWV wil niet verder gaan dan maximaal drie maanden. De kweker spant een kort geding aan.

Wat is hier aan de hand? Minister Kamp (Sociale Zaken, VVD) wil minder arbeidsmigranten uit Oost-Europa voor ongeschoold werk. Voor de zomer kondigde hij aan Bulgaren en Roemenen, uit landen die nog geen recht hebben op vrij verkeer binnen de Europese Unie, te weigeren. Nederlandse werklozen of EU-migranten zoals Polen zijn volgens hem ruimschoots beschikbaar. Een Kamermotie om Bulgaren en Roemenen toch toe te laten, legde Kamp naast zich neer. (De Uitspraak: Mag de minister Roemeense arbeiders weigeren omdat er ander aanbod is? – NRC)

2 gedachten over “De Uitspraak: Mag de minister Roemeense arbeiders weigeren omdat er ander aanbod is?”

  1. Zeg, wat is dat eigenlijk voor een rechtse hobby, om aangenomen moties gewoon naast je neer te leggen? Zalm flikte dat al eens, toen dat mens van Verdonk dat zelfs een motie van afkeuring negeerde en nou deze arrogante sladood weer. Kan er niet gewoon standaard een motie van wantrouwen worden aangenomen als zo’n kwal zoiets flikt?

  2. “Hoe dan ook zal in een bodemprocedure de vraag moeten worden beantwoord of het nieuwe beleid van Kamp überhaupt EU-conform is.”

    “Bovendien kan hij vanaf 2014 sowieso geen beperkingen meer stellen aan Roemenen en Bulgaren.”

    Kannie maar geeft toch wel ff een zo’n lekker onderbuik gevoel van – “effe mooi nie, weetjewel!”

Reacties zijn gesloten.