De revolte van gisteren

foto: Ralph vd Geest Demo bij de Dokwerker tegen racisme en voor vluchtelingen
foto: Ralph vd Geest
Demo bij de Dokwerker tegen racisme en voor vluchtelingen
Het was gisteren in Amsterdam weer een feest van de democratie. Er hadden zich zeventig demonstranten verzameld die onder de noemer Pegida en begeleid met vele Duitse vlaggen waarschuwden tegen vluchtelingen, immigratie en de islamisering. En natuurlijk tegen links, want die zijn daarvoor verantwoordelijk. SP, Groenlinks en de PvdA hadden een tegendemonstratie georganiseerd waar minstens drie keer zoveel deelnemers waren. Toen de voorman van Pegida, de in Duitsland wonende wapenhandelaar Edwin Wagensveld, riep dat vluchtelingen onze vrouwen verkrachtten werd er gejuicht door de verdedigers van Europese waarden en normen. Er was natuurlijk veel politie op de been om te voorkomen dat het zou escaleren. De stemming was grimmig; er werden twintig personen aangehouden. Het liep bijna uit de hand toen de Peggy’s langs een café met Ajax-supporters liepen die te kennen gaven niet gediend te zijn van racisten in hun stad.

Ook was de Abendländische pers vertegenwoordigd om verslag te doen van de zeventig patriotten die hun leven riskeerden voor de vrijheid. Redder van de democratie Jan Roos had voor de gelegenheid een helm opgezet en een kogelwerend vest aangedaan. GeenStijl, Powned en TPO wisten al ruim voor de demonstratie dat links en de aanwezige raadsleden van SP, GroenLinks en PvdA eigenlijk fascisten en terroristen waren. In honderden commentaren op de Telegraaf-website en sociale media werd een analogie gemaakt met de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog, die natuurlijk was uitgelokt door links. Er werd ook weer verzonnen dat Churchill gezegd zou hebben dat de fascisten zich anti-fascisten zullen noemen; een leugen die door personen met gebrek aan historisch besef dagelijks herhaald wordt. De meeste ‘journalisten’ waren overigens niet aanwezig maar wisten toch precies wat er was gebeurd. Joost Niemoller meldde verheugd dat Pegida aangifte had gedaan tegen burgemeester Van der Laan, PVV afdeling Uruguay meldde dat de demonstratie was verstoord door “linkse fascisten i.s.m. de bestuurlijke elite” en Bart Schut twitterde vanuit zijn schuilkelder dat de tegendemonstranten “antidemocratisch en gewelddadig” waren.

In Nederland is de stemming sinds Fortuyn dat als NVU en Stormfront in bloemetjesjurken zouden demonstreren dat voldoende bewijs is dat neonazi’s vreedzame mensen zijn met alleen maar goede bedoelingen. De Peggy’s gisteren in Amsterdam kwamen uit heel Nederland (en Duitsland) en waren grofweg dezelfden als bij eerdere vergelijkbare demonstraties. Sinds Jeroen Wollaars Wagensveld een platform bood op de nationale omroep bestaat bij veel mensen de idee dat Pegida een enorme volksbeweging is van louter integere mensen. Ondanks de gratis publiciteit is een kleine honderd personen het maximaal haalbare voor Pegida Nederland. Er waren gisteren overal in Europa Pegida-demonstraties waar veel grotere tegendemonstraties tegenover stonden. Uitzondering was natuurlijk de bakermat van Pegida, Dresden, waar duizenden aanhangers voor de zoveelste keer schreeuwden dat Merkel moest aftreden, verkracht en opgehangen moest worden.

Op andere plaatsen waren de demonstraties hooguit een afgang, wat dan weer de schuld was van links, bestuurders en de media. In Polen werd de Pegida-demonstratie op het laatste moment afgelast door de nationalisten die een absolute meerderheid hebben in het parlement, omdat Pegida te Duits zou zijn. In Birmingham waren er maar liefst 127 demonstranten die werden toegesproken door de veroordeelde crimineel en oprichter van de English Defence League, Tommy Robinson — pseudoniem van Stephen Yaxley-Lennon, en werden er borden opgehouden waarop stond dat Donald Trump gelijk had. Men had gerekend op 10.000 demonstranten. In Calais was de sfeer nog grimmiger dan in Amsterdam en vuurde de politie traangas naar ongeveer 150 Peggy’s die ondanks een verbod toch waren komen opdagen en werden volgens de autoriteiten 20 neonazi’s gearresteerd. Alleen in de Nederlandse media werd gesuggereerd dat Pegida vaderlandslievende vredesactivisten waren.