De participerende tasinpakker

THE SUPERMARKET
DE NUMMER 14

Toen ik las dat secretaresses overgekwalificeerd zijn voor het sorteren van de post en dat daar participerende laagopgeleiden voor aangenomen dienden te worden, werd ik via Twitter gewezen op de tasinpakkers in Noord-Amerika.

Nu woon ik in Canada en inderdaad; tasinpakkers komen ook hier in het wild voor. De tasinpakker is het prototype van de participerende laagopgeleide. De gemiddelde tasinpakker pakt niet alleen de tas voor je in, hij doet dat heel langzaam. Of alles verkeerd; groente en vlees onder en daar bovenop de pakken melk. Na het afrekenen zit de tasinpakker nog steeds verdwaasd te kijken. Als hij nog niet klaar is met pogingen te doen de tas in te pakken, glimlach ik meestal even vriendelijk naar de tasinpakker en probeer ik hem wat aanwijzingen te geven. Tussendoor vraag ik de tasinpakker nog welke medicijnen hij of zij zoal slikt en hoe het werk bevalt.
Maar de tasinpakker komt meestal niet verder dan verdwaasd inpakken en zegt verder geen woord.
Daarnaast heb je nog de tasinpakker die overgekwalificeerd is voor dit werk maar geen ander werk kan vinden. Meestal zijn dat keurige heren met een kort schortje voor die razendsnel de tassen voor je inpakken en daarbij druk om zich heen kijken alsof ze de indruk willen wekken dat ze eigenlijk de bedrijfsleider zijn. Ze zeggen overigens ook geen woord en kijken het liefst een andere kant op als ze klaar zijn.
Tenslotte heb je nog de caissières die de boodschappen voor je moeten inpakken tijdens het afrekenen. Meestal doe ik het dan gewoon zelf. Waarom ook niet. Toch zijn er mensen die er genoegen in scheppen geen vinger voor de caissière uit te steken en met hun handen op de rug wachten tot de caissière klaar is of liever nog, kwekkend naar hun mobieltje wachten tot hun tassen gevuld zijn.

Ik ga meestal naar winkels waar je zelf moet inpakken. Omdat een ander die je tas voor je inpakt iets pervers heeft. Het is pervers. Net zo pervers als een secretaresse die haar post niet langer mag sorteren omdat een  laagopgeleide aspirant wajonger  wordt opgetrommeld om te participeren door Jetta Klijnsma en haar gevolg.

Bah.

13 gedachten over “De participerende tasinpakker”

  1. Volgens mij is die haatsecretaris Eucalypta Klijnsma zelf te stom om een tas in te pakken. Overigens mag ik hopen dat Rob van Kan zijn tweet sarcastisch bedoelde…:-)

  2. Wij hebben op Curaçao ook tasinpakkers, bij ieder supermarkt.
    Ze pakken niet alleen snel en zeer vakkundig in, maar dragen de tassen ook nog eens naar de auto.
    Aangezien wij tot de kleine minderheid der autolozen behoren, voor mij dus naar het terras van de naastgelegen kroeg, waar ik mijn echtgenoot parkeer wanneer ik boodschappen doe.
    “Onze” inpakkers hebben vaak geen ander inkomen dan de 1Naf (ongeveer 45 eurocent)die ze van iedere klant krijgen. Ik heb uitgerekend dat ze hiermee boven het locale minimum uurloon komen, dus het schuift meer dan bijv. straten vegen.

  3. En daar is onze recidivist-draaideurtrol ook weer eens met zijn “Wij in Nederland”

  4. @natte neel:
    In Nederland zeker niet!
    Hier bij ons is het stelsel van sociale zekerheden anders geregeld: geen WW naar Nederlands model(onze cessantia is daar een zwak afgietsel van), idem m.b.t. bijstand. Ook pensioenen zijn een stuk lager, waardoor veel locale gepensioneerden een bijbaantje hebben (die zijn meestal portier bij kantoren). De jongere mensen verkiezen een baantje als tassendrager boven straten vegen of onkruid uit de greppels maaien: een stuk minder zwaar (we hebben een heet klimaat, met een vaak genadeloos brandende zon).
    Bovendien verdient een tassendrager meer dan iemand die de hele dag buiten moet werken.

    Ik ben uiteraard vóór passend, goed betaald werk voor iedereen en pensioenen die voldoende zijn om van te leven, zonder dat een “bijbaantje” noodzakelijk is: Zowel op Curaçao, in Nederland, als overal ter wereld!

  5. @Angy:

    [ Ik ben uiteraard vóór passend, goed betaald werk voor iedereen ]

    Ik had ook niet anders van je verwacht eerlijk gezegd:)
    Met het inpakken van tassen is niets mis, met de neerbuigende houding ten opzichte van mensen die dit soort werk moeten doen, vaak voor een rotloontje, wél.

  6. @Roi:
    [Met het inpakken van tassen is niets mis, met de neerbuigende houding ten opzichte van mensen die dit soort werk moeten doen, vaak voor een rotloontje, wél]

    Helemaal met je eens:
    Ik zie regelmatig mensen die de tasinpakker/drager zijn florin overhandigen zonder hem zelfs aan te kijken; een “dank u wel” met glimlach kost niets.
    Natuurlijk zou ik mijn boodschappentassen zelf kunnen inpakken, ik heb tientallen jaren niet anders gedaan, maar dan zou ik de inpakker benadelen.
    Wij proberen de “informele economie” van de mensen die het minder goed hebben dan wij, waar mogelijk, te steunen:

    -Snorder ipv taxi: een mevrouw die van alimentatie moet leven en zo tenminste nog haar autootje kan blijven rijden.

    -Raamhorren (tegen de muggen) laten maken door een werknemer van het bedrijf dat ze levert, in zijn vrije tijd.

    -Brood van een on-offiële bakker zonder vergunning.

    -Als ik een keer geen zin heb om te koken: een “on-officiële thuis-cateraar”.

    -Geen thuiszorg voor de schoonmaak, zoals we in NL hadden (hier krijg je alleen maar een indicatie als je bedlegerig bent) maar een dame die door de thuiszorg-organisatie is ontslagen wegens “brutaliteit” (lees: gebrek aan onderdanigheid): en NEE dat is geen “participatie”, want
    1. ze krijgt geen uitkering, 2. ik betaal haar 2,5 x het bruto loon dat ze bij thuiszorg verdiende 3.ik schrijf de brieven waarmee zij haar ontslag bij de thuiszorg aanvecht (moest in het Nederlands, dus voor haar problematisch).

    Beslist allemaal tegen de wet, maar dan moeten de wetten maar eerlijker en mensen worden!

  7. er is in 2014 niet een “leuke”baan met veel geld voor iedereen.

    er wordt nog steeds neergekeken op mensen die hun handen laten wapperen, vooral door halfintellectuelen die amper hun hersens laten werken.

    aangezien iedereen tot zn 18 naar school gaat waarom niet een goed salaris voor iemand die zwaar of eentonig werk doet???
    Hebben we al die “managers”wel nodig?//

    Op naar een nieuwe maatschappy met een minimum aan overbetaalde plucheklevers.

  8. @richard walter:
    [er wordt nog steeds neergekeken op mensen die hun handen laten wapperen, vooral door halfintellectuelen die amper hun hersens laten werken.]

    Dat klopt 100%.

    Ik ben dan ook heel trots op mijn dochter (juriste,45 jr.) met haar baantjes: 4 dagdelen verkoop, 2 dagdelen werkzaam in fitness centrum en 2 dagdelen schoonmaakwerk.

Reacties zijn gesloten.