De Oostvaardersplassen: de nieuwe schiettent

Al sinds het verschijnen van de prachtige documentaire de Nieuwe Wildernis wordt er door de jachtlobby actie gevoerd met als de doel de populatie grote grazers eens flink te gaan uitdunnen door de Oostvaardersplassen in een schiettent te veranderen. Er werd niet met open vizier gestreden, onder de noemer de Nieuwe Wildernix werd geappelleerd aan het zieligheidsgevoel door vermagerde dieren en half vergane kadavers te tonen in een filmpje op youtube. De beelden worden becommentarieerd door onder andere Jan Paulides van Vereniging het Edelhert, een club van jagers die beter Edelhert op je bordje kan heten.

In 2013 hadden die acties geen succes, maar het was destijds ook geen strenge winter. In 2018 wel, en kwalijker, er worden boswachters met de dood bedreigd en domrechts staat pakken hooi over de hekken te slingeren. Het doet denken aan de snelwegterreur met de sinterklaasintocht, toen de A7 geblokkeerd werd kregen degenen die het recht in eigen hand namen meteen hun zin en werden de grondrechten van de demonstranten tegen blackface welhaast traditiegetrouw geschonden.

“Doodsbedreiging boswachter ongewild beloond” kopt de NOS. Je stemt op partijen die het leefgebied van wilde dieren doelbewust hebben beperkt waardoor er te weinig voedsel voor ze is. Dan bedreig je boswachters omdat je die dieren zo zielig vindt. En dan krijg je je zin. Geholpen door die partijen, schrijft Veerle Slegers. Als je in Nederland onderdeel van het probleem mag je je goddelijke gang gaat en als je onderdeel van de oplossing bent dan staat er snel een peloton ME je de schedel in te slaan.

In de media is het ook weer kommer en kwel. De NOS brengt het als een jaarlijks terugkerend meningsverschil tussen ecologen en dierenliefhebbers. Pardon? Waarom zijn de Partij voor de Dieren, de Dierenbescherming en de Faunabescherming dan tegen bijvoeren? De laatste keer dat ik keek waren dat de dierenvrienden met een indrukwekkende staat van dienst. Esther Ouwehand heeft een half uur met Sven Kockelmann in de clinch gelegen om hem aan het verstand te peuteren dat de jagerslobby zich als een wolf in schaapskleren voordoet als dierenvriend.

Geen journalist die dat even factcheckt. Vandaar dat ik dat maar even heb gedaan. De jachtlobby verzamelt zich op Facebook onder de naam Aankomende actie op de OVP (sic), daar wordt opgeroepen doen om te doneren aan Ard Busscher. Tevens wordt er gewaarschuwd dat er uit naam van het ALF (Animal Liberation Front oftewel het dierenbevrijdingsfront)  en het Front Dierenwelzijn onder valse voorwendselen gebedeld wordt om geld via privéberichten. Op de pagina van het ALF/Front Dierenwelzijn staat een adres.

We hebben nu dus twee concrete aanwijzingen waar we verder mee kunnen. Eerst Ard Busscher maar eens googelen. O, kijk aan zeg, op zijn LinkedIn-pagina staat dat hij de oprichter van het Landelijk Team Wildbeheer en van de Marter Controle Unit is. Vervolgens dat adres maar eens natrekken omdat het an sich al erg raar is dat er een adres vermeld staat op de pagina van een ondergrondse, illegale club als het ALF. Verrek! Als dat niet het adres is waar het bedrijf van Ard Busscher geregistreerd staat.

Al met al was dit nog geen vijf minuten zoekwerk, daar hebben druk bezette journalisten natuurlijk geen tijd voor. Die moeten het volgende hij zei, zij zei-stukje maken. Zoals de Leeuwarder Courant waar die andere organisator van de zogenaamde dierenvrienden zijn ware aard toont. “Er zijn genoeg mogelijkheden om de stand te reguleren. Nu laten ze de dieren eerst hongerlijden en dan worden ze alsnog doodgeschoten. Zoals het nu gaat, mag niet meer gebeuren”, zegt Bart Lubbers”. Hij wil dus proactief in plaats van reactief afschot. Lubbers kunt u overigens kennen van geschoten gans op uw bordje.

Proactief afschot, dat hebben ze op de Veluwe ook. Daar is de populatie grote grazers ernstig verzwakt omdat er lukraak wordt geschoten. In de Oostvaardersplassen geldt survival of the fittest. Het sterftecijfer is in balans met het geboortecijfer. Van de 15-30% dieren die er jaarlijks sterft schiet Staatsbosbeheer er 99% zodra duidelijk is dat ze de winter niet zullen overleven.

De geveinsde dierenliefde van de afgelopen dagen is een stapje in de richting van de verpretparking van de Oostvaardersplassen waarbij 90% van de grote grazers kapot moet worden geknald. Zoals deze briefschrijver in NRC stelt is het welzijn van de grote grazers misbruikt en de media lieten zich daar gretig voor gebruiken.

De enige echte oplossing is de Oostvaardersplassen met de Veluwe verbinden. Zodra daar plannen voor gemaakt worden gaan de vermeende dierenliefhebbers protesteren zoals ze tegen de komst van de wolf protesteren. De Veluwe is nu de grootste schiettent van Nederland en die willen ze absoluut niet kwijt. Of zoals Esther Ouwehand op Facebook schrijft: “De OVP laat zien dat populaties zich stabiliseren op basis van de draagkracht van het gebied en dat jagers helemaal niet nodig zijn om de ‘aantallen te reguleren’. Die jacht moet afgeschaft en de OVP zijn hét bewijs dat het kan. Daarom hebben de jagers zo de schurft aan de OVP. Het is ze echt niet om de dieren te doen hoor, ze zijn als de dood dat hun hobby wordt afgeschaft. Maar dat gaat niet gebeuren als dierenvrienden onbedoeld de jagers gaan helpen.”

Eerder verschenen op Meedogenloos

5 gedachten over “De Oostvaardersplassen: de nieuwe schiettent”

 1. Uitstekend artikel.
  Los daarvan, ik ben het helemaal eens met de opinie van de schrijfster.
  Een kanttekening:zijn er niet te veel grazers (gemiddeld per ha)?

 2. Graag wil ik de notitie maken dat de Oostvaardersplassen als zodanig niet meer genoemd worden, maar dat er verwezen wordt naar het paradepaard van de provincie, namelijk Nationaal Park Nieuw Land. Kijk onder kop “Natuur en recreatie” en lees het zelf: https://www.100jaarzuiderzeewet.com/verhalen/de-regio-van-ijsselmeer-verandert

  Dat Nationaal Park Nieuw Land is zoals op de eigen website ook staat te lezen, eigenlijk nog toekomstmuziek. Toch wordt het al gepresenteerd alsof het gesneden koek is. Of geschoten rund. Paard. Hert. En per ongeluk een paar ganzen. https://www.nationaalparknieuwland.nl/nl/onderzoek

  Nu we toch bezig zijn met linkjes uitdelen: Hier is berichtgeving over het initiatiefvoorstel van de VVD https://flevoland.vvd.nl/nieuws/19186/initiatiefvoorstel-van-de-vvd-mbt-beheer-oostvaardersplassen-is-aangenomen waarbij vooral de verwijzing naar Natura 2000 “die wetgeving is niet in beton gegoten” al aangeeft dat de VVD het aan haar regenlaars lapt.

  En hier worden enkele punten uit dat initiatiefvoorstel opgesomd: https://flevoland.vvd.nl/nieuws/18480/vvd-dient-een-initiatiefvoorstel-in-m-b-t-beheer-oostvaardersplassen

  De SGP. Geroepen door de Bijbel: http://www.sgpflevoland.nl/nl/nieuws/toelichtinginitiatiefvoorstel

  Hun voorstel kun je hier vinden: http://www.sgpflevoland.nl/nl/nieuws/tekstinitiatiefvoorstelovp

  Zijn we nog iets vergeten?

  Oh ja. Het intrekken van het plan om de OVP te verbinden via o.a. de Veluwe https://zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2016-6749.html

  Dit plan, dus: https://www.flevoland.nl/getmedia/8bc0c422-776e-4658-bcf6-ea0149fbce6e/Part-herz-en-uitw-Omgevingspl-Fl-Structuurvisie-OostvaardersWold.pdf

  En wat ervoor in de plaats kwam, of zou komen, of komt: https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/146704/flevoland-pas-zes-projecten-nieuwe-natuur-echt-zeker

  https://www.flevoland.nl/dossiers/nieuwe-natuur

  En dit, ter afsluiting: https://www.trouw.nl/groen/de-morele-waarde-van-wildernis~a470b48c/

  We kunnen het hebben over het torpederen van de structuurvisie Oostvaarderswolde?

 3. Wat een slecht stuk zeg
  En ja die mevrouw Ouwehand die heeft al lang laten zien waar het haar om gaat . Met haar zogenaamde dierenliefde ..Zou mij niks verbazen als haar vader bij het SBB werkt . Die wil het gebied zo graag in stand houden . En nog erger de Veluwe er bij betrekken zodat er nog meer grond wordt kapot getrapt en leeg gevreten . Bovendien lopen daar de jagers rond die het echt als hobby doen . Dus ze spreekt zich zelf weer lekker tegen .En ja veel te veel grote grazers die daar te weinig grond hebben . Weg halen die dieren is het enigste humane en getuigt van deskundigheid . Niks anders . Al het andere en die mensen die er mee bezig zijn hebben alleen maar te maken met eigenbelang.
  Er moeten mensen zijn die hier niks bij te winnen hebben . Behalve het welzijn van de dieren !

 4. Dus jij maakt je hoegenaamd druk over het welzijn van dieren en je bent boos dat de dieren gras opeten? Hoe vind je zelf dat het gaat? Van mij mag je met alle plezier proberen om een stuk of 1000 verwilderde paarden in een trailer te krijgen hoor. Ik denk niet dat je het overleeft.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.