De mobilisatie van het gezonde volksondervinden tegen het Maagdenhuis

Grieken zijn lui en houden bij “ons” hun handje op om op hun veertigste met pensioen te kunnen. De riedel waart al een tijdje rond en weerleggen helpt niet, hoe men ook zijn of haar best ervoor doet.
Grieken zijn ook nog gluiperig (ze gebruiken onbegrijpelijke letters, net als de Russen, de Chinezen, de Arabieren enne – o nee, die mag je niet benoemen) en je mag ze gerust uitschelden en onzin over hen verkopen want ze zijn geen ras, net zo min als moslims.

Sinds enige dagen of zo waart het verhaaltje rond over de “twee studenten Tsjechisch” aan de Universiteit van Amsterdam, wier hobby wordt bekostigd door de bakker op de hoek en de glazenwasser. Nu was de bakker op de hoek waar ik woon Kopt, die houden er in het dagelijks leven nog raardere letters op na en in hun kerk een variant van het Griekse alfabet. Ik zal u vertellen dat “mijn” Koptische bakker het bestuderen van het Koptisch warm zou toejuichen.

Het gezonde volksondervinden wordt uitgestort tegen dergelijke interlektewelen – nooit tegen de aanstaande bedrijfskundigen, vrijetijdsmanagers of risicoexperts. Zoals in de VS al tientallen jaren gebruikelijk worden mensen die iets echts gestudeerd hebben of studeren uitgescholden, eggheads zeggen ze daar. Nu de acties aan de Universiteit van Amsterdam aan die instelling en daarbuiten meer aanslaan dan de opiniemakers zouden hebben verwacht, laat staan gewild, worden Kevin de Putjesschepper en Bianca de Onderbroekenverkoopster in stelling gebracht. Die betalen zich blauw voor die studenten Tsjechisch. Plotseling houdt het rechtse volkje van de Arbeidersklasse. We laten voormalig Groene-scribent Stephan Sanders even zijn deskundige mening hierover uiten:

(H)et is mooi dat tweehonderd studenten net doen alsof ze allemaal een kleine taal als het Tsjechisch willen studeren, maar helemaal geloofwaardig is het niet, omdat er geloof ik twee of drie inschrijvingen voor die studierichting zijn.

Ik geef geen bron, u zoekt het zelf maar op als u dat zo nodig wil. Sanders uit zijn doordachte inzichten, die vooral op Ik Stephan Sanders neerkomen, in Vrij Nederland, maar het had net zo goed de Groene kunnen zijn, want beide bladen koesteren het gezonde volksgevoel inmiddels volledig. (Nou ja, Wilders is wat ordinair, maar hij zegt het allemaal toch maar, vinden ze).

Tsja, Tsjechisch, het is zo exotisch, wat weten we eigenlijk van die lui? (Welke terecht met schande en vergetelheid overgoten politicus zei dat toen, in 1938?) Dat ze de pils hebben uitgevonden. Maar daarvoor hoef je toch geen Tsjechisch te gaan studeren? De glazenwasser en de bakker doen het maar met Heineken.
Ik lees met verbijstering terug hoe zo iemand als die Sanders ruim twintig jaar geleden voor “non-conformistisch” werd versleten. Daarom vond hij zich zo bijzonder, met zijn oproep D66 te stemmen (in het tussenstation De Volkskrant).
Heeft Sanders eigenlijk zijn studies wijsbegeerte en politieke wetenschappen ooit voltooid, en publiceert hij nog wel eens op dat gebied? Daar mag iemand anders naar op zoek.

1 gedachte over “De mobilisatie van het gezonde volksondervinden tegen het Maagdenhuis”

  1. Pingback: De zichtbare hooha en de nikab | Krapuul

Reacties zijn gesloten.