De Middellandse Bloedzee

Sinds 1 juni heeft Italië een nieuwe extreemrechtse populistische regering. De kersverse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, stelde zich al onmiddellijk in de schijnwerpers door te weigeren toestemming te geven aan een humanitair reddingsschip vol vluchtelingen om aan te meren aan de Italiaanse kust.

De MV Aquarius had 629 – vaak letterlijk opgeviste – migranten aan boord, waaronder 100 kinderen, maar de extreemrechtse Salvini hield voet bij stuk en ook Malta weigerde de reddingsboot toegang te verlenen tot een haven. Het tjokvolle schip zag zich verplicht voor de Mediterrane kust te blijven dobberen tot de politieke impasse gebroken werd door Spanje. Op 17 juni kon het uiteindelijk aanmeren in Valencia. Salvini reageerde triomfantelijk en suggereerde dat hij in de toekomst nog meer schepen zou tegenhouden die bootvluchtelingen proberen te redden.

De harde aanpak van de nieuwe Italiaanse regeringscoalitie, bestaande uit de extreemrechtse Liga en de populistische Vijfsterrenbeweging, ligt volledig in lijn van de electorale campagne waarin Salvini zwoer de illegale migratie eens stevig onder handen te nemen. De hele episode met de Aquarius is simpelweg de vertaling van dit discours in concrete daden.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be