De lange duim van een Trouwjournalist

Zwarte kaarsen steken zij op, in de nacht van 30 september op 1 oktober. Het kraken is nu illegaal, het is voorbij. Het is deksels mooi geweest.

De man die het woord voert, is de Groninger Wiljan en is 43 jaar, jurist en beleidsambtenaar. De drie anderen, Geerten (44, leraar maatschappijleer), Lutger (41, socioloog) en Henk (43, bestuurskundige en ambtenaar) komen uit Nijmegen, Amsterdam en Assen.

Wat een namen! Wat een beroepen! Onze steunpilaren van de maatschappij kwamen in het kraken terecht aan het begin van hun studententijd, dus pakweg twintig jaar geleden of iets meer. Dan schrijven we 1990 of net iets eerder.

Het waren vooral de ’rode’ steden die meer kraakactiviteiten hadden, stellen de vier mannen. „Groningen was links, Nijmegen zeer links, wat ook gold voor Amsterdam. Studentensteden trokken ook meer ideologische strijd aan met al die opstandige studenten die net hun puberbroeken waren ontgroeid. Tegenwoordig is het ideologische, dat idealistische eraf. Het gaat niet meer om het sociale, het gezamenlijke. Het gaat puur om woonruimte, en bravoure”, meent Geerten.

1990, opstandige studentenkrakers? Nee, toch eerder.

„Wij komen uit de tijd dat er werkelijk problemen waren in de steden. Er was grote leegstand in de jaren tachtig. Er heerste een crisissfeer, mensen waren ontevreden. Iedereen beschuldigde de overheid daarvan. Hele gezinnen kwamen op straat te staan, studenten vonden geen woonruimte. Krakers wachtten daar niet op. Wij namen gewoon leegstaande panden in. Hoe kon het zo zijn dat mensen aan het creperen waren, terwijl er zoveel panden onbewoond waren. We betichtten de overheid van klassenjustitie, dat ze alleen zorgden voor de rijken. En, natuurlijk kwam het bekende cliché voorbij: de rijken worden rijker en de armen armer. Maar dat gevoel hadden wij ook werkelijk”, vertelt Wiljan.

O, dus de heren waren actief in de jaren tachtig, in de crisissfeer van no future weet je wel. Toen de mensen ontevreden waren. En hele gezinnen op straat gezet werden.
De vraag is wel: hoe kun je aan het begin van de studie gestaan hebben, in het holst van de crisisachtige jaren tachtig actief in “de kraakbeweging” geweest zijn en intussen nog begin veertig zijn in 2010?

Buiten wordt het al bijna licht. De vier zwarte kaarsen zijn bijna opgebrand. De mannen zijn moe. Als ze horen dat er in Amsterdam rellen zijn geweest tussen krakers en de politie, schudden ze hun hoofd. „Terwijl er zulke goede huisvestingsregelingen zijn, zoals anti-kraak en sociale huurwoningbouw. Nu kun je beter dan ooit praten met de corporatie of de gemeente. Vechten met de politie is uit de tijd. Dat moet ophouden. Ons land heeft ernstiger problemen. Deze crisis is anders dan toen, ook politiek gezien. Dit gaat om onze portemonnee, veel minder om de stenen. Het heeft geen zin meer om die te werpen richting het bevoegd gezag. Mensen worden echt niet meer zomaar op straat gezet”, zegt Wiljan.

Gezonde en goedgeïnformeerde bejaardentaal van lui die blijkbaar pakweg op hun veertiende, dertiende gingen studeren en kraken.
Tijd om naar het werk te gaan, heren.
Hoe knipoogt een ambtenaar, weet u wel?

De schrijver van dit alles heet Perdiep Ramesar, in het ochtendblad Trouw..
Let op deze naam, er zit een ferme duim achter waar nog wel meer uit zal komen.

30 gedachten over “De lange duim van een Trouwjournalist”

  1. of hebben Keessie M en een paar vriendjes gelogen over hun leeftijd ?? voor een Hindoestaan ( gezien de naam Perdiep Ramesar ) lijken alle ouwe Bakra’s misschien erg veel op elkaar en heeft hij geen idee hoe oud ze echt zijn ???

  2. was zelf betrokken bij kraakbeweging van 1980 – 1984 en ben nu echt 53.
    Hoop voor Trouw dat het niet allemaal verzonnen is. Het aantal betrouwbare media is namelijk hard aan het afnemen. En dat komt vooral van boze bloggers die dreigen en intimideren.
    De waarheid ligt dan al heel snel op het kerkhof.

  3. Volgens mij (en ik ben nu 43) zaten “de echte krakers” uberhaupt niet bij een beweging maar kraakten zij een huis als ze dat nodig hadden, conform de kraakwet. Dus langer dan 1 jaar leeg en bed en tafel neerzetten. Klaar.

    De rest is allemaal gelul.

    Als je het mij vraagt.

  4. Ik ben iets Jonger dan JOB (50).. en er was wel degelijk een beweging , zelfs met landelijke vergaderingen en interne politiek , maar daarnaast ook “losse krakers “… zoals je omschrijft …

  5. Veel krakers waren eigenlijk vreselijke trutten. Vnl. bezig met hun eigen huisje, boompje en beestjes.

  6. Ach ja…..het bekende gemekker van heren van middelbare leeftijd: “WIJ hadden een reden om ergens tegen te strijden, maar de jeugd van tegenwoordig heeft toch niets meer om over te klagen?” Die riedel kende ik al. Terwijl ze natuurlijk gewoon bedoelen dat ZIJ inmiddels niets meer te klagen hebben.
    Overigens was er destijds inderdaad wel degelijk sprake van een beweging (we spraken zelfs over “De Beweging”:P). Van die strukturen is denk ik niet zo veel meer over.
    Hulde overigens aan de krakers in Amsterdam en Nijmegen die in elk geval de straat op zijn gegaan ipv zich achter de laptop te beklagen. En terugdenkend aan mijn eigen ervaringen uit de tijd dat ik nog jong en fit was en een redelijke kans had de politie voor te blijven: mij zou het niet verbazen indien de politie inderdaad zoals de krakers claimen is begonnen met meppen.

  7. zowiezo onzin wat ze zeggen je had toen notabene meer sociale woningbouw dan nu
    daarbij zien ze antikraak als een goede zaak ;

    ik wil ze dan maar eens op deze docu wijzen :
    http://vimeo.com/6180075

  8. Aan de zinsconstructies en het taalgebruik te zien, is dit trouwens geschreven door een leerling-journalist. En inderdaad: een ex-kraker die zegt dat anti-kraak zo’n goede ‘huisvestingsregeling’ is…tjezus. Dat is toch genoeg om deze bedaagde heren nooit meer serieus te nemen?
    Namens mijn generatie wil ik mijn excuses aanbieden aan de jongeren die de afgelopen weken daadwerkelijk de straat op zijn gegaan. Het is wellicht moeilijk te geloven, maar niet iedereen van mijn generatie is zo’n zelfvoldane en volgevreten minkukel als de vier heren die in Trouw figureren.

  9. Pyt van der Galiën Schreef:

    . En terugdenkend aan mijn eigen ervaringen uit de tijd dat ik nog jong en fit was en een redelijke kans had de politie voor te blijven: mij zou het niet verbazen indien de politie inderdaad zoals de krakers claimen is begonnen met meppen.

    ‘Jong en Fit genoeg … als ik nu het hele stuk(je) van de grote Wetering tot Paradiso zou moeten hollen weet ik niet wie er later bozer op me is , mijn reumatoloog of mijn cardioloog :mrgreen: :mrgreen: en hoever ik een steen nog krijg , wor eerder gearresteerd voor publiek zielig zijn dan voor publieke geweldpleging … Maar dan , kan me de invalide demonstranten nog herinneren die bij Dodewaard door de ME met traangaas gedouched werden , dat waren wat later de CU werd , de PvdArs waren toen al een paar dagen boos weg omdat er een observatiepost van de politie in de sloot was gegooid bij de kampplaats …

  10. “als ik nu het hele stuk(je) van de grote Wetering tot Paradiso zou moeten hollen weet ik niet wie er later bozer op me is , mijn reumatoloog of mijn cardioloog en hoever ik een steen nog krijg , wor eerder gearresteerd voor publiek zielig zijn dan voor publieke geweldpleging …”

    Is ook niet erg Al, niets is meelijwekkender dan kerels van middelbare leeftijd die net doen alsof ze nog steeds twintig zijn:P

  11. Misschien kan Trouw een stukje schrijven over alle monumenten, industrieel en anderszins, die behouden zijn gebleven dank zij de kraakbeweging. De mooie oude pakhuizen, andere gebouwen en gebouwtjes, waarvan de huidige generatie hotemetoten zegt dat ze onvervangbaar erfgoed vertegenwoordigen.
    It’s the economy, weet je wel. Buitenlandse toeristen komen niet naar Nederland om naar lelijke en eenvormige crisisbouw te kijken. Dat er uberhaupt nog iets te zien is, ook van oude stradsplattegronden, is deels op het conto van de kraakbeweging te schrijven.

    Denk aan het alternatief: de betonnen bakken huurwoningen die in de jaren tachtig zijn neergezet en die dertig jaar later al rijp zijn voor de sloop. Aan de betonrot aan de grauwe buitenkant te zien tenminste wel. Had heel Nederland inmiddels vol moeten staan met die troep?

    Wat krijgen we nu? De grote kloof tussen enerzijds leegstand en anderzijds woningnood komt weer terug. Die gaat zich niet in het stadscentrum laten zien, maar aan de randen. Vooral aan de randen van krimpsteden en -dorpen. Half vervallen niksigheid op lege industrieterreinen, waar niemand wil komen. En waar je trouwens ook niet kunt komen, want er is geen openbaar vervoer. Die het landschap letterlijk en figuurlijk vervuilen. Terwijl veel jonge mensen geen woning kunnen vinden..

  12. Nostalgie giert door de reactie’s. Als ik zo terugdenk waren de beginjaren ’80 zeker geen krentebol.

    Ik, niet-student, had voor kraken geen tijd. Overdag één of andere k*tbaan, ‘s-avonds een opleiding volgen. In die jaren lag werkeloosheid angstig dichtbij (met dank aan Ruud Lubbers c.s.). Het nihilisme van Herman Brood en UB40 werd op gepaste wijze gevierd. Met de fysieke conditie zat het, met dank aan die baan, dan weer wel goed.

    Wonen was niet een groot probleem. Jongerenhuisvesting werd net uit de grond getrokken. Er waren meer jongerenwoningen dan kandidaten. Gekraakt werd er bij mij in de buurt niet zoveel. Zelfs niet in de dichtbij gelegen universiteitsstad. Was ook niet zoveel animo meer voor toen een knokploeg van de lokale speculant bij een ¨spontane¨ ontruiming een jonge vrouw voor het leven invalide had geslagen. Overigens is dezelfde speculant dat pand gesplitst in appartementen nu pas aan het verkopen.

    Als ik naar mijn studerende dochter en haar vrienden kijk dan snap ik niet dat het kraken verboden is. Zij kunnen slechts met de grootst mogelijke moeite een kamer vinden. Hiervoor moet dan wel de hoofdprijs betaald worden. Zonder gedegen onderzoek krijg ik zo de indruk dat de woningnood in de jaren ’80 minder was.

  13. @Piotr,
    De kern was juist dat het niet om nostalgie ging, maar om nepjournalistiek waarbij een stelletje vroegbejaarden aan het woord werd gelaten dat zeker wist dat het in hun tijd allemaal pas echt nodig was etcetera. Als kraken niet nodig zou zijn zouden ze het niet verbieden.

  14. @17 Wachttijd voor een woning in de sociale sector in Leeuwarden momenteel rond de twee jaar. Naar de wachttijden in Amsterdam durf ik zelfs niet te raden. Met dank aan de corporaties die de afgelopen 15 jaar de helft van hun bezit in de verkoop hebben gegooid of maar meteen hebben gesloopt, daarbij hartstochtelijk aangemoedigd door de gemeente.

  15. Pingback: U was gewaarschuwd voor Perdiep Ramesar | Krapuul

  16. Pingback: Den Haag FM Krakers waarschuwden al in 2010 voor lange duim van ontslagen Trouw-journalist - Den Haag FM

  17. Pingback: Den Haag FM Krakers waarschuwden al in 2010 voor lange duim ontslagen Trouw-journalist - Den Haag FM

  18. Pingback: Schaarste aan talent en toegang of wat er gebeurt als een journalist zijn bronnen verzint - FOLLOW UP

  19. Pingback: En wie onderzoekt nu de onderzoekers? | Krapuul

  20. Pingback: De onbevoegdheid van de vaederlandsche journalistiek | Krapuul

  21. Pingback: En wie onderzoekt nu de onderzoekers? | wltrrr

  22. Pingback: Angst verkoopt | Ewoud Butter

  23. Pingback: Angst verkoopt - Sargasso

  24. Pingback: Ook in het nieuwe jaar: de misère van de universiteit, aan de hand van Ramesar | Krapuul

  25. Pingback: Blij met Krapuul | Krapuul

Reacties zijn gesloten.