De koppen van de kolonisatoren rollen in Chili

(Via WIkipedia)

Helaas kunnen wij de beelden van de beelden niet reproduceren in verband met rechten, wel dit beeld van de Wenufoye die volop aanwezig is als vlag bij de demonstraties in Chili. De vlag van de inheemse bevolking van het zuiden, Mapuche geheten, die zich al jaren roert in het gevecht tegen de Pinochet-grondwet die de onderdrukking van de inheemse bevolking legaliseert.

De afgelopen weken zijn verscheidene standbeelden van Spaanse veroveraars van de landstrook die nu Chili is, omver getrokken.
In Temuco en Concepción, de laatste stad “gesticht” door conquistador Valdivia, werden beelden van de man omvergehaald. In Concepción werd zijn beeld op een paal gestoken een geroosterd aan de voeten van het beeld van Mapuchehoofd Lautaro.

In de stad Collipulli werd een standbeeld van generaal Cornelio Saavedra, berucht vanwege de bloedige “pacificatie” van het Mapuchegebied in de negentiende eeuw, van zijn sokkel geslagen.
Het smadelijkst voor wit Spaans Chili is de onthoofding van het beeld van de “stichter” van Chili, Diego Portales (1793-1837) in Temuco. Zijn hoofd is opgehangen aan de arm van het beeld van Mapuchestrijder Caupolicán, onder de wapperende Wenufoye.

Ah, c’est la révolution!

The Guardian