De klant “burger” vindt energievoorziening wel gemeenschapsgoed

Energievoorziening is geen overheidstaak.
Net zo min als drinkwatervoorziening.
Of openbaar vervoer.
Of gezondheidszorg.
Of onderwijs.
En noem maar op.

De “burger” die tot “klant” wordt verklaard denkt er anders over. En in het geval van Eneco, dat “in de etalage wordt gezet” gaat de burger over tot crowdfunding om het energiebedrijf een gemeengoed te houden.

De stichting Greencrowd wil energieleverancier Eneco in publieke handen houden. Een afgelopen vrijdag gestarte crowdfundingsactie leverde inmiddels al 8,5 miljoen euro aan toezeggingen op. ‘Het gaat als een dolle’, zegt Greencrowd-oprichter Jan Willem Zwang. Rond de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 hoopt de stichting 250 miljoen euro te hebben opgehaald.

Waarom zijn jullie dit initiatief gestart?

Zwang: ‘Voor ons was het nieuws doorslaggevend dat na Rotterdam en Den Haag ook de gemeente Dordrecht vorige week naar buiten bracht haar aandelen van de hand te doen. Daarmee zou een meerderheid van de Eneco-aandelen te koop komen te staan. Vooral de argumentatie van Dordrecht is vreemd. De gemeente vindt dat een overheid geen aandelen hoort te hebben in een commercieel bedrijf, maar houdt haar aandelen in huisvuilcentrale HVC wel aan. De ervaring leert dat veel energiebedrijven worden overgenomen door private equity-firma’s. Of door buitenlandse energiereuzen die Eneco dan mooi als melkkoe kunnen gebruiken om hun fossiele ambities te realiseren. Dan blijft er van het duurzame beleid van Eneco weinig over.’

Succes gewenst!
Bron