De instorting in volle gang en wie doet er wat aan

De afnemende legitimiteit van regeringen was al een punt van studie toen ik nog – laat ik het zo noemen – ingeschreven stond aan de universiteit, voor algemene politieke en sociale wetenschappen. Was dat veertig, vijftig jaar geleden een punt?
De meeste mensen in Nederland hebben kunnen zien, ruiken, horen hoe weinig legitimiteit Rutte III/IV heeft in de ogen van het volk dat toch echt zelf voor de meerderheid van dit bewind gekozen heeft. Het verbod op vuurwerk viel al net zo goed als de zoveelste neplockdown, zie hier een overzicht. Rutte onthult morgen hoe zijn kabinet er gaat uitzien – meet the new boss, same as the old boss. En de baas is aan het eind van zijn Latijn en de Griekse letters raken op…

Wat staat er tegenover de instorting van de legitimiteit van degenen die de regering waarnemen? Parlementaire oppositie is zwak, voorzover voorradig. Volop extreemrechts gebrul en gebral, dat wel. In parlement en op straat. Misschien is de echte oppositie onzicht- of onhoorbaar.

Nou vooruit, we moeten hopen – meer is niet mogelijk – dat de tegenkrachten (de zachte krachten van Henriëtte Roland Holst) zullen winnen. Dat moet verdomd snel.
Moedig voorwaarts maar weer.
Het beste voor 2022.